Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sa hrastom se rvali 40 dana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iz korita Velike Morave izvađeno staro džinovsko drvo. Svilajnčani Jovica Milenković i Miodrag Jovanović “pecali” stablo i zainatili se da ne odustanu dok ga izvade

Na ušću Resave u Veliku Moravu, gde su na obalama ove reke nekada rasle guste hrastove šume, dvojica upornih Svilajnčana ostvarili su ono što mnogi lovci na hrastova stabla zarobljena u pesku na dnu korita ove reke decenijama nisu uspeli:

- Umesto ribolovačkog pribora prihvatili smo opremu drvoseče i “iz inata” krenuli u lov na džinovsko stablo, otkriveno u vodi oko 1960. godine, koje je godnama prkosilo Radetu Medenom, Bošku Arunu i drugim poznatim “drvosečama” u koritu Velike Morave - kažu Jovica Milenković, profesor srednje škole u Svilajncu, i njegov prijatelj Miodrag Jovanović, policajac u penziji.

Pri svakom niskom vodostaju bezuspešno su pokušavali da ga izvade iz reke.

- Zarekli smo se da nećemo odustati dok ne pobedimo stablo hrasta, koje svake godine u avgustu samo delimično proviri iz peska na dnu korita reke - nastavljaju kazivanje miodrag i Jovica. Danima su “stanovali” na Moravi, u jednoj vikendici na obali reke su i noći provodili.

Za razliku od drugih, njih dvojica su najpre velikom šumarskom testerom sasekli grane krošnje potopljenog hrasta, a potom ogoljeno stablo vezali sajlom na obali reke:

- U vodi, na dubini od 1,2 metra, danima smo sekli grane hrasta, a na kraju smo četiri dana proveli u vodi dok nismo napravili samo jedan rez na deblu hrasta, jer smo procenili da jedino tako možemo da ga izvučemo na obalu - kažu dvojica upornih ljudi. Testeru su na oštrenje nosili u Svilajnac četiri puta, jer je drvo koje je u vodi provelo više od sto godina “tvrdo kao čelik”.

Tri debele sajle na čekrk, vezane za veliko drvo na obali reke, pokidali su pri pokušajima da izvuku hrast. Sa četvrtom su uspeli.

Na obalu su izvukli dva trupca istog hrasta. Jedan dužine 16 metara, a drugi nešto kraći. Stablo je u prečniku debljine 1,5 metara.

- Jedan dan smo sa prijateljima, uz roštilj i piće, slavili “pobedu nad hrastom”, a onda smo nastavili obradu grdosije, koja sa granama ima tridesetak kubika prvoklasnog drveta. Ono ima do četrdeset odsto veću kalorijsku vrednost od cerovine - kažu.

EKSPONAT

Stablo do sada najvećeg izvađenog hrasta iz korita Velike Morave u blizini Svilajnca po svemu sudeći staro je oko 300 godina:

- Trupac sa korenom ponudićemo Prirodnjačkom centru, čija je izgradnja u Svilajncu u toku. To bi bio vredan i autentičan eksponat iz Resave - kažu Milenković i Jovanović.

 

Izvor: www.novosti.rs