Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ajkula kod Brača

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kod hrvatskog ostrva Brač primećen morski pas dužine pet metara, najverovatnije modrulj. Kupačima se savetuje oprez.

Morski pas dužine oko pet metra primećen je jutros u moru kod hrvatskog ostrva Brač u blizini rta Povlja, a iz splitsko-dalmatinske Policijske uprave pozivaju kupače na veliki oprez.

Očevici pretpostavljaju da je reč o modrulju, vrsti morskog psa koji nije opasan, ali predstavnici Centra za studije mora Univerziteta u Splitu, nakon obavljenih razgovora s očevicima, ne mogu sa sigurnošću da tvrde o kojoj vrsti morskog psa se radi.

Velikog morskog psa u bračkom akvatorijumu primetio je Makaranin koji se u moru zatekao na svom brodom. Tvrdi da je morski pas prvo plivao paralelno sa brodom, a potom kružio oko njega.

Nakon što je obavestio obalske službe, na teren su izašli Pomorska policija, Lučka kapetanija i Institut za okeanografiju.

Prema rečima dr. Alena Solde iz Instituta za okeanografiju, u Jadranu živi čak 28 vrsta morskih pasa.

Prema opisu koji je dao očevidac, kaže Soldo, nije moguće zaključiti precizno o kojoj se vrsti radi, ali se dužina viđenog poklapa s uobičajenim dužinama pet ili šest jadranskih vrsta. "Modrulj zna da napadne ljude, pogotovo usamljene manje čamce ili ronioce", rekao je Soldo.

Poslednji slučaj napada morskog psa dogodio se prošle godine u oktobru u akvatorijumu ostrva Visa u uvali Smokova.

Beli morski pas, kojeg je privukla krv ulovljene ribe, tada je napao slovenačkog ronioca kome je potpuno rasrgao levu potkolenicu.