Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uhapšeno 60 demonstranata koji su tražili očuvanje jezera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Iranske vlasti uhapsile su 60 demonstranata koji su tražili od vlade da spase slano jezero Orumijeh na severozapadu zemlje, koje se smanjuje.

Više od 200 ljudi protestvovalo je u subotu, a najmanje 60 ih je uhapšeno, preneo je BBC.

Stariji zvaničnik pokrajine Zapadni Azerbejdžan Sejeh Džavad Mahmudi rekao je da demonstranti nisu prijavili protest. Ovo je poslednja u nizu demonstracija u Iranu zbog Orumijeha, koje je Unesko proglasio biosferom.

Jezero Orumijeh, jedno od najvećih svetskih slanih jezera, izgubilo je u poslednjih 20 godina više od pola svoje površine, usled suša i postavljanja brana na reke.


Lokalne vlasti kažu da će, ukoliko jezero nestane, za njih ostati 10 milijardi tona soli, a raseliće se milioni ljudi. Stručnjaci za okolinu upozoravaju da bi se jezero moglo isušiti za dve do pet godina, ukoliko se ne preduzmu neke mere.

 

Demonstranti smatraju da bi ogromne količine soli na površini mogle izazvati "slane oluje", ugrožavajući ekosisteme čak i u susednim zemljama, Iraku i Turskoj.

 

Iranski parlament je prošlog meseca odbio hitni plan za spasavanje jezera, što je i pokrenulo niz protesta u zemlji. Odbijeni projekat je podrazumevao "hranjenje" jezera, nadodavanjem vode iz reke Arak, oko 70 kilometara na severu Irana.

Dopisnici BBC-a kažu da Vlada Irana tek treba da zauzme stav po pitanju budućnosti Orumijeha.