Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Udruživanjem lokalnih zajednica do čistije i lepše Drine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

LOZNICA- Učesnici „Drinskih susreta - Drina za treći milenijum“ u Gornjoj Koviljači, odlučili su da osnuju nezavisno telo koje će se baviti ekologijom priobalja Drine.

Sedište institucije kojom će biti povezane sve lokalne zajednice sa obe strane Drine u nastojanju da očuvaju reku i prirodu duž celog njenog toka, pa tako i unaprede ovo područje, trebalo bi da bude u Gornjoj Koviljači.

Prvi „Drinski susreti“ priređeni u subotu okupili su predstavnike 14, od 17 pozvanih opština pored Drine u Srbiji, Republici Srpskoj (RS), drugih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i iz Crne Gore, koji su razmatrali kako bi Drina trebalo da izgleda u budućnosti.

Jedan od osnivača „Drinskih susreta“, direktor sportsko-rekreativnog kompleksa „Sunčana reka“ u Gornjoj Koviljači Zoran Mirković, rekao je danas Tanjugu da će čistoća vode Drine biti redovno merena na prostoru svih opština u njenom toku, dok će buduća institucija da uloži trud kako bi ta reka bila proglašena javnim dobrom.

Učesnici su odlučili da 3. septembar bude proglašen Danom Drine, koji bi bio posvećen reci koja bi trebalo „da spaja, a ne da razdvaja“, naglasio je Mirković.

Na „Drinskim susretima“ predviđeno je da sledeći sastanak bude početkom oktobra u opštini Foča u RS, dok će se i ubuduće 3. septembra, manifestacija, sa namerom da postane tradicionalna, odvijati na „Sunčanoj reci“, istakao je Mirković.

Mirković je izrazio očekivanje da će na „Drinskim susretima“ naredne godine učestvovati privrednici i turističke organizacije.

Prvi „Drinski susreti“ su, pored radnog sastanka, učesnicima ponudili nastup folklornog ansambla Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“ iz Banje Koviljače, a priređen je i koktel na uređenoj bašti na obali reke.

Manifestaciju su organizovali Mačvanski upravni okrug, Mreža za ruralni razvoj Srbije, Dečja zemlja „M“ - Ambasada dečje zemlje iz Međaša u RS i sportsko-turistički centar „Sunčana reka“ u Gornjoj Koviljači kod Loznice.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs