Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Palić: Kupanje se ne preporučuje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 PALIĆ - Kupanje u jezeru Palić i dalje se ne preporučuje jer voda sadrži fekalne bakterije.
Table s takvim upozorenjem, koje je početkom sezone postavilo Javno preduzeće "Palić-Ludaš" koji gazduje ovim jezerom na severu Bačke, i dalje stoje.
U Zavodu za javno zdravlje u Subotici Tanjugu je rečeno da je kvalitet jezerske vode kod muškog štranda pogoršan, dok je kod ženskog štranda i kod vikend naselja povećan broj bakterija fekalnog porekla.
Količina mulja u jezeru je i dalje visoka pa je i dalje visoka koncentracija amonijaka i sulfata koji su pogubni za živi svet u jezeru.

Kupanje u jezeru nije zabranjeno, ali građani koji se odluče da se kupaju moraju da se pridržavaju pravila da se pri izlasku iz vode dugo tuširaju, ne rone i ne gutaju vodu, upozoravaju u Zavodu za javno zdravlje u Subotici.
Jezero je pre 30 godina u potpunosti sanirano i očišćeno. Sada je potrebno ponovna sanacija koja bi, prema procenama, koštala oko sto miliona dolara, ali para nema.
Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja odobrilo je sedam miliona dinara za izgradnju tehničke dokumentacije za uklanjanje mulja iz jezera, ali nedostaje još toliko para za taj posao.

 

izvor:www.novosti.rs