Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Romanse na obalama jezera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Srebrno jezero
Srebrno jezero jedno je od najčistijih i najbistrijih jezera u zemlji, a zbog njegovih karakteristika i lepote mnogi ga zovu i „srpsko more”. Ovo jezero nekada je bilo rukavac Dunava, a danas je zatvoreno dvema branama. Smešteno je pored Velikog Gradišta, dugačko je 14 km, sa prosečnom širinom od oko 300 metara. Poznato je po lepim plažama, ali i po odličnim uslovima za sportove na vodi i u vazduhu. Tako se od 2001. godine ovde održavaju nacionalna prvenstva u skijanju na vodi. Kajakaši, kajtsurferi i vindsurferi dolaze godinama, a jezero je i pravi raj za ribolovce, jer je bogato tolstolobikom, smuđem, šaranom, crvenperkom, deverikom, babuškom...

 



Palićko  jezero
Jedno od najatraktivnijih izletišta u Srbiji, jezero Palić, nalazi se na osam kilometara istočno od Subotice. Dugačko je oko 8 km, široko od 350 do 960 m, a prosečna dubina mu je između 1,5 i dva metra. Jezero je u obliku nepravilne elipse i da bi se obišlo treba pešačiti 17 km. Na obali jezera postoje uređena kupališta, „Ženski štrand” i „Muški štrand”. Vode u jezeru sadrži litijum i rubidijum, koji pomažu u lečenju reumatskih i nervnih oboljenja, a tu je i stroncijum kao sastojak mineralnog mulja koji pomaže kod srastavanja kostiju.

 Lečenje na Paliću se sprovodi pijenjem lekovite vode, kupanjem u zagrejanoj vodi i blatnim oblogama. Ovde se leče reumatizam, išijas, kožna, ginekološka i nervna oboljenja, kao i bolesti digestivnog trakta.

Vlasinsko jezero
Na svega 20 kilometara od Surdulice nalazi se Vlasinsko jezero, najveće je i najviše veštačko jezero u Srbiji. Nalazi se na 1.213 metara nadmorske visine, površine oko 15 kilometara kvadratnih, a najveća dubina mu je 35 metara. Na jezeru i okolini vlada subplaninska klima sa kratkim suvim svežim letima i hladnim zimama. Najtpoliji mesec na ovom jezeru je avgust, sa prosečnih 16 stepeni Celzijusovih.

Jezero Perućac

Jedno od najlepših prirodnih destinacija u Srbiji, Perućac, udaljen je od Bajine Bašte samo 13 kilometara. Jezero kroz kanjon Drine doseže do Višegrada, a njegova dužina je 54 kilometra. Nastalo je izgradnjom Hidroelektrane „Bajina Bašta”, a njegova ukupna površina je 12,4 kilometra kvadratna, a dubina doseže i do 70 metara. Na jezeru je izgrađena plaža na splavovima, koja je privezana za obalu i može se po potrebi pomerati ka većim dubinama. Plaža u Perućcu ima pontone sa bazenima za decu. Bovama je ograđen prostor za kupanje, stalno su prisutni spasioci na obali i spasilački čamac na vodi. Tu su i tuševi, tobogani, skakaonice, mogućnost iznajmljivanja sandolina, pedolina, čamaca, a veliko uživanje pruža vožnja brodom po jezeru do vodne granice sa RS. Sezona kupanja ovde traje dva meseca.

 

izvor: www.blic.rs