Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Proizvodnja tečnog prirodnog gasa na plovilima?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Naftne i gasne kompanije se utrkuju kako bi razvile tip broda kojim bi se revolucionisala proizvodnja tečnog prirodnog gasa, ali bi progres mogao biti blokiran bojaznima zemalja koje poseduju taj resurs da bi se time potkopali njihovi razvojni ciljevi.

Kompanije žive u nadi da bi mogle sagraditi flotu brodova ili barži koje bi plovile ili mogle biti vučene do morskih izvorišta gasa gde bi se ovaj eksploatisao, prevodio u tečno stanje i prebacivao na tankere koji bi ga dopremali do najtraženijih tržišnih odredišta. U takvim aktivnostima najviše je angažovana anglo-holandska kompanija Royal Dutch Shell, mada mnogo ne zaostaju ni američki Exxon Mobil ili Chevron i australijski Woodside.

Računa se da je takav način iskorišćavanja i dopremanja gasa mnogo isplativiji i bezbedniji od uobičajenog dizanja pogona i polaganja transportnih ruta. Gradnja plovećih pogona za proizvodnju tečnog prirodnog gasa je, međutim, veoma skupa i nadmašuje čak i cenu nosača aviona iz najmodernije, Nimic, klase takvih plovila, čija je cena između četiri i pet milijardi dolara.

Kapacitet proizvodnje gasa na takvim plovilima bi se kretao od 1,5 do pet miliona tona godišnje. Analitičari smatraju i da bi proizvodnja takvih plovećih pogona u odnosu na suvozemne trajala mnogo kraće, svega 3,5, za razliku od pređašnjih za koje je potrebno osam do 10 godina. Postoji, međutim, tehnički problem jer je neizvesno kako bi se pri promenjenim atmosferskim uslovima na moru održavala niska temperatura, minus 160 stepeni, potrebna za prevođenje prirodnog gasa u tečno stanje.