Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribokrađa opasna po život

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ribokrađa opasna po život

 

 PIROT - Ribočuvarska služba pirotskog Šumskog gazdinstva, koja brine o staroplaninskim rekama, suočava se sa sve većim, reklo bi se opasnim izazovima, koje donedavno niko nije mogao ni da zamisli. U Crnovrškoj reci, podno Babinog zuba, ribočuvari su zaplenili više od 200 metara kabla, od ribokradice protiv kojeg je podneta krivična prijava, zbog izazivanja opšte opasnosti i uništavanja flore i faune u parku prirode!

 

Reč je u stvari o više kablova različitog preseka i namene, koji su nestručno povezivani, bez izolatora i jednim krajem zakačeni na obližnji dalekovod, dok je drugi spušten u reci. Kada smo ovu „majstoriju“ otkrili prosto nismo mogli da poverujemo na šta su sve ljudi spremni da bi došli do ribe. Osim što ubijaju život u reci, velikoj opasnosti izlažu i slučajne prolaznike, decu ali i druge pecaroše koji mogu stradati od struje. Naravno ovakva ribokrađa je opasna i za samog aktera. Ubijanje ribe strujom do sada se uglavnom dešavalo uz pomoć akumulatora, ali ovo je zaista neshvatljivo - kaže Dejan Đorđević, referent za lovstvo i ribolovstvo u „Srijašumama“, tačnije u pirotskom Šumskom gazdinstvu.
Dragan Marinković, jedan od referenata u pomenutoj službi naglašava da je tokom leta u takozvanim salmonidnim-planinskim rekama, koje obiluju potočnom pastrmkom zaplenjeno nekoliko desetina lesa, koje su svojevrsni slepi koševi, viljišaka, ali i metlica koje su postale omiljen pribor ribokradica.
- Kao i u slučaju ovog „električara“, koga smo prijavili, radi se uglavnom o ribokradicama koji su nam vrlo dobro poznati i koji su do sada u više navrata plaćali kazne. Kada ih uhvatimo na delu njihova prva reakcija su pretnje čuvarima ili čak članovima porodica. Bilo je i pretnji oružjem pa i dinamitom, a u ribokrađu idu usred dana ili noću - kaže Marinković i dodaje da među robokradicama ima i onih koji su do sada plaćali kazne i po dvadesetak puta.

UBIJANJE PASTRMKE
INAČE, pomenuta Ribočuvarska služba, brine o staroplaninskim vodama od Goleme reke, podno Midžora na jednoj, do Smilovskog jezera u dimitrovgradskoj opštini na drugoj strani planine. Reč je o terenu koji se prostire na dužini od oko 100 kilometara. Na udaru ribokradica, sve češće su, Crnovrška i Golema reka, Toplodolska, Jelovička, Dojkinačka, Jerma, kao i gornji tok Nišave, odnosno Zavojsko jezero. Reč je uglavnom o vodama u kojima se mresti potočna pastrmka, ali i druge ribe koje traže čistu vodu punu kiseonika. Uprkos činjenici da su prema novom zakonu kazne ogromne i da se kreću od 25.000 do 50.000 dinara, robokradice su sve drskije i opasnije.
Uz tekst šaljem fotografiju pirotskih ribočuvara sa zaplenjenim kablovima i akumulatorima.