Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bački Monoštor

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Backi Monostor

Bački Monoštor nalazi se severozapadno od Sombora, u Dunavskoj ravnici – Monoštorskog rita. Rit je nastao je 1902. godine skretanjem korita Dunava, koji je tekao pored samog sela. Tako je Dunav sada udaljen od sela 3-5 kilometara, pa su Monoštoru ostali rukavci i bare, koji su danas raj za ribolovce. Monoštor je postao centar Monoštorskog rita, a sam rit je pod zaštitom države.

 

Monoštor je ostrvce okruženo Dunavskim rukavcima i kanalima na koje se stiže jedino prelaskom preko mostova – odatle i naziv »selo na sedam  Dunava«.

Što se tiče dolaska u Monoštor vodenim putem on je i najatraktivniji jer pruža mogućnost uživanja u nebrojenim lepotama prirode sela i okoline. U
prošlosti, ne tako davnoj, Monoštor je imao pristanište za takozvane Dunavske dereglije i manje brodove. Uređenjem korita Dunava i izgradnjom odbrambenog nasipa za odbranu od poplava, selu je oduzet glavni tok Dunava, tzv. "živi Dunav", koji je sada nešto udaljeniji od sela, ali su ostali njegovi rukavci tj. Dunavci. U Monoštor se trenutno može doći kanalom Bezdan – Bečej i kanalom Bezdan – Prigrevica. To su plovni putevi ograničenih gabarita, a u kanal se može ući u Bogojevu i Novom Sadu.

Programom revitalizacije Specijalnog rezervata prirode »Gornje Podunavlje«, biće omogućeno i osposobljavanje niza rukavaca Dunava za plovidbu čamaca i
brodića, u ekonomske svrhe i u svrhe razvoja turizma.

11zodiac11