Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U šta sve veruju moreplovci ?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 U šta sve veruju moreplovci ?

 

 

 

Razbijanje šampanjca u trup novog broda koji se krsti nije samo običaj, već i jedno od brojnih starih verovanja u koje moreplovci i danas manje-vise veruju. Kroz istoriju, pre nego što je nauka dala logične odgovore na prirodne pojave, mornari su pokušavali naći uzroke nesrećama koje su se događale na moru i sprečiti ih. Tako su nastala verovanja i prenosila su se sa generacije na generaciju, a verovatno nikada neće ni nestati.


Tako brodovi nikada nisu kretali na put petkom. Smatralo se da je petak nesrećan dan za početak plovidbe, zato što je Isus Hrist razapet u petak. Verovali su da će ih snaći nevolja ili se pojaviti problemi na putu. Nedelja se smatrala najboljim danom za kretanje na more, zato što je tada Hrist vaskrsao iz groba.

Žena na brodu je isto tako, verovalo se, donosila nesreću.U posadu nisu uzimali žene zato što se verovalo da rade slabije od muškarca, ali i da ce uneti neslogu i posvađati mornare. Sa druge strane, verovalo se da žena smiruje more. Zato su mornari našli kompromis. Odlučili su da naslikaju ženu na brodu. Zbog toga je nekada pramce brodova ukrašavala oslikana izrezbarena silueta žene, često poluobnaženih grudi.

 

Smatralo se i da nesreću donose i sve stvari koje prizivaju ideju smrti. Mornari su zato izbegavali da primei sveštenika na brod, jer daju posmrtnu pričest i nose crne mantije. Ni cveće nije bilo dobrodošlo, jer se od njega izraduju posmrtni venci. Crne putne torbe i odeća, sve crno donosilo je nesreću jer crno označava smrt i dubinu mora.

 

Ali, za neke stvari se verovalo da donose sreću. Primera radi, prosutii vino po palubi. To se smatralo ponudom bogovima. Verovalo se i da će brod brže ploviti ako se ugradi komad ukradenog drveta u krmu broda. Za uspešnu plovidbu isto tako je bilo potrebno staviti srebrni novčić ispod postolja jarbola. I pojava životinja je značila sreću ili nesreću. Ako delfini plivaju uz brod, to je srećan znak. Moreplovci veruju kako delfini uvek nude zaštitu ljudima i žele im sve najbolje.Videti lastu bilo je povoljno, jer je to značilo da je kopno u blizini, sa obzirom da je lasta kopnena ptica. Ali zato se verovalo da će vam se dogoditi nesreća ako na moru ubijete galeba, jer galebovi nose duše preminulih mornara.

Pored ovih zajedničkih verovanja, sigurno i svaki vlasnik broda ima i bar jedno svoje, ali to je u ljudskoj prirodi.