Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rapidno otapanje lednjaka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Najsveobuhvatniju sliku rapidnog otapanja lednjaka uz obalu Antarktika i Grenlanda pokazali su sateliti uz upotrebu lasera. Nalazi su vrlo važni za preciznu prognozu dizanja buduće visine nivoa mora.

Izveštavajući u časopisu Nature, istraživači iz Britanskog Antarktičkog Pregleda i univeryiteta u Bristolu opisali su da analiza miliona NASA satelitskih merenja pokazuju ogroman gubitak leda koji je uzrokovan velikom brzinom kojom se ledene sante otapaju i odlaze  u more.

Autori zaključuju da ovo ´dinamičko stanjivanje´ santii zahvata sve geografske širine Grenlanda, a intenziviralo se na ključnoj Antarktikovoj obali, ulazeći duboko u ledene površine koje topi okean. Kolaps ledenog grebena pokrenuo je snažno stanjivanje koje se držalo decenijama

Vodeći autor Dr Hamish Pritchard iz British Antarctic Survey (BAS) napomenuo je:

"Iznenađeni smo videvši tako snažnu strukturu stanjujućih santi na tako velikom području – ta je pojava široko rasprostranjena i u pojedinim karakterističnim slučajevima stanjivanje se proširilo na stotine kilometara u unutrašnjost. Mislimo da zahvaćane obale toplim morskim strujama i otapanjem prednjih ledenjaka uzrokuje brži protok ledenjaka u more. Ovakav oblik gubitka leda je tako teško razumljiv pa je zasad vrlo teško prognozirati budući nivo dizanja mora."

Naučnici su uporedili stope promena u elevaciji brzo-strujajućeg i sporo-strujajućeg leda. Na Grenlandu su proučavali 111 brzo-strujajućih ledenjaka i otkrili 81 ledenjak koji se dvostruko brže topi od onog sporo-strujajućeg na istoj geografskoj širini. Otkrili su da je gubitak leda na mnogim ledenjacima na Grenlandu i Antarktici veći od opsega padanja snega u unutrašnjosti.

Na Antarktiku se takvi ledenjaci nalaze u zapadnoj Antarktici (Admundsenova uvala) gde se ledenjaci tope do 9 metara godišnje.

www.antarctica.ac.uk
Press Report