Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Morsko smeće proizvodi štetu od 1 milijarde dolara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Morsko smeće proizvodi štetu od 1 milijarde dolara

 

 

Šteta prouzrokovana morskim smećem Azijsko-Pacifičku regiju svake godine koštai više od 1 milijarde dolara, ustanovilo je najnovije istraživanje.

Izveštaj, koji je objavila radna grupa za očuvanje pomorskih resursa u sklopu Azijsko-Pacifičke ekonomske saradnje (APEC), kaže kako se smeće povećava u okeanskoj regiji, uprkos preduzetim merama .

Studija tvrdi da se u okeane svake godine baci 6,4 miliona tona smeća (autor Alistair McIlgorm iz Nacionalnog Pomorskog Naučnog Centra). Od toga, smatra se, 80% dolazi iz kopnenih izvora.


Više od polovine smeća je plastika, ali i guma, drvo i sanitarni proizvodi takođe povećavaju problem.

"Loš postupak kod skladištenja otpada doprinose velikom gomilanju smeća, posebno u Aziji," rekao je McIlgrom.

Izveštaj takođe ističe štetu i troškove ribolovne i brodske industrije uzrokovane smećem u toj regiji.

"Ako stalno moraju rasplitati plastiku sa brodskih propelera ili sasvim zameniti vanbrodski motor – to industriju puno košta."

Izveštaj je koristio japanski ekonomski model, koji procenjuje da šteta nastala oštećenjima zbog smeća, vlade u regiji svake godine stoji oko 0,3 posto njihovog BDP-a.

Time se dolazi do ukupne sume od 1.265 milijardi kroz 21 ekonomiju APEC-a. U Australiji, troškovi čišćenja morskog smeća dosežu svake godine do 6.5 miliona dolara. Sve su te brojke vrlo konzervativne i ne obuhvataju ukupni uticaj pomorskog smeća.

Postoje i mnogi drugi troškovi, troškovi biljnog i životinjskog sveta, gubici u turizmu i gubitak kapitalnih razvojnih prilika, kao gradnja hotela ili resorta. A u izveštaju nije uključen ni trošak čišćenja, jer kada bi se on dodao za sve APEC države, cifra bi bila mnogostruko veća.

 

dsc.discovery.com