Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Radnici blokirali Savu, prete presecanjem Dunava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jugoslovensko rečno brodarstvo će flotom od 115 plovila „pregraditi” međunarodne plovne puteve kroz Srbiju ako mu beogradska uprava ne isplati odštetu od 4,5 miliona evra za planirano rušenje postrojenja koje onemogućava završetak gradnje mosta preko Ade Ciganlije

Posle raznih protesta kada su nezadovoljni radnici blokirali centralne ulice Beograda, železničke trase i autoputeve, proleterski demonstranti spremaju i blokadu celog srpskog toka Save i Dunava, međunarodnih plovnih koridora. Time prete zaposleni u „Brodoremontu”, koji su juče na jedan sat sa nekoliko plovila pregradili put niz Savu u blizini pristaništa kod Brankovog mosta u Beogradu. Akciju će ponoviti i proširiti ako grad sa njihovim preduzećem ne potpiše protokol o odšteti pre nego što poruši postrojenje „Brodoremonta”, koje se nalazi na mestu gde bi trebalo da bude poboden novobeogradski stub mosta preko Ade Ciganlije.

Nezavisni revizor je vrednost imovine koju bi bageri trebalo da uklone procenio na 4.500.000 evra. Pregovori o obeštećenju koje su vodili Jugoslovensko rečno brodarstvo, u čijem je sastavu „Brodoremont”, gradska uprava i Zoran Drakulić, čija je firma EDDSG bila prvoplasirana na tenderu za JRB, ali još nije uplatila prvu ratu, prekinuti su iz razloga koji su radnicima ostali nepoznati.

– Pomirili smo se s dolaskom bagera i isplanirali evakuaciju objekata, ali kada smo čuli da se grad nije obavezao da isplati obeštećenje, obuzelo nas je ogorčenje i odlučili smo da im ne prepustimo tek tako našu imovinu. Nećemo dopustiti da postrojenje prvo bude srušeno, pa da se tek onda potpiše protokol koji obavezuje grad na odštetu. Ovaj protest je samo upozorenje, ali ukoliko u narednih desetak dana grad ne obnovi pregovore i obaveže se da će nadoknaditi ceo iznos, stupićemo u generalni štrajk. U tom slučaju dići ćemo na noge i naše radnike iz Pančeva i Kladova, izvešćemo iz pristaništa celu flotu JRB-a od 115 plovila i postaviti je na ulazu i izlazu Dunava u Srbiju i na ušću Save u tu reku. Paralisaćemo plovne puteve u celoj zemlji – poručuje Slavko Mrđa, predstavnik Organizacije samostalnog sindikata JRB-a koji ima oko 500 zaposlenih. Milan Vidaković, član Upravnog odbora JRB-a, potvrđuje da je odluka o totalnoj blokadi Save usaglašena sa upravom preduzeća i da se kao o krajnjoj meri zaista razmišlja i o „presecanju” Dunava.

U Drakulićevoj firmi „Ist point” pre nekoliko dana su za „Politiku” objasnili da su se povukli iz pregovora sa beogradskom upravom kada je lokalna Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju ponudila protokol u kojem nije bila precizirana svota za odštetu. Pošto nisu bili zadovoljni time, a formalno još nisu vlasnici JRB-a, prepustili su sadašnjoj upravi preduzeća da odluči da li će potpisati protokol, ali to ne znači da nisu zainteresovani za ishod. Čak i ako odšteta bude manja od revizorovog predloga, tvrde u „Ist pointu”, neće odustati od kupovine JRB-a. Ako je zbilja tako, najveći srpski rečni prevoznik neće morati da strepi da će na novi tender morati bez kapaciteta za servisiranje flote, što bi mu znatno umanjilo vrednost. Odšteta bi, rekli su u Drakulićevoj kompaniji, bila iskorišćena upravo za podizanje novog postrojenja za održavanje i popravku brodova. Ti objekti verovatno bi ponovo bili sagrađeni u Beogradu.

Radnici JRB-a već su dva puta sprečili rušenje sporne hale i pontona – 21. decembra prošle godine i pre nekoliko dana. U nekadašnjem Brodarskom domu, smeštenom u sklopu postrojenja, živi i 13 zaposlenih sa porodicama, koji su se ovde uselili kao socijalni slučajevi. 

Posle blokade, JRB-u su se javili iz gradonačelnikovog kabineta i pozvali ih da se danas sastanu sa Draganom Đilasom kako bi razrešili problem. U slučaju da pregovori ne uspeju i da flota JRB-a pokuša da zaustavi rečni saobraćaj, država će sprečiti blokadu, kažu u Ministarstvu infrastrukture.

 

Izvor: www.politika.rs