Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka umire a nadležni ćute

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kako se dogodilo da vodotok Nadel, umesto da navodnjava 10.000 hektara oranica, postane najzagađenija voda u Srbiji!

 

Pančevo – Hoće li zagađivači rečice Nadel biti prvi među onima koji na teritoriji grada Pančeva truju vazduh, zemlju i vodu, a kojima će vlast zabraniti delatnost dok ne preduzmu mere da se zagađivanje obustavi, a šteta do sada naneta otkloni? Sudeći prema izjavi Vladimira Delje, člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu životne sredine, takva bi naredba mogla uslediti za tri meseca, ako zagađivači i dalje budu ignorisali naloge koje su do sada dobili.

 

Milan Jovanov, predsednik Udruženja građana za zaštitu reke Nadel, kaže da ne veruje da će se tako dogoditi, jer prošle su tri i po godine otkako je komisija za rešavanje problema Nadela, koju je formirala gradska skupština, podnela izveštaj o stanju vodotoka, a ništa nije preduzeto. Jovanov, stanovnik naselja Misa u Pančevu, čiji su žitelji najviše pogođeni zagađenjem rečice jer u njenoj blizini žive, i istovremeno odbornik lokalne skupštine, traži da se obelodani ko je zagađivače Nadela stavio u privilegovani položaj, pa ne odgovaraju za ono što decenijama čine.

Industrija skroba „Jabuka“, pančevačka Mlekara, Autotransportno preduzeće Pančevo, farma svinja „Starog Tamiša“ i još nekoliko znatnih zagađivača 30 kilometara toka rečice, od ustave kod Skrobare do Ivanova, ili nisu u roku dostavili studiju o uticaju na životnu sredinu ili su im studije manjkave, a naložene izmene nisu učinjene. Ništa nije urađeno ni na izgradnji bazena za prečišćavanje pre ispuštanja otpadnih voda u Nadel. Jovanov ističe da je situaciju otežalo i nekoliko desetina domaćinstava iz pančevačkog naselja Misa, koja su kanalizaciju priključila na vodotok. On tvrdi da je, na primer, firma Ekomed pomerila korito Nadela za dvadesetak metara i da se oglušila o rešenje inspekcije da sve vrati u prvobitno stanje. Takođe, kaže da je u koritu Nadela i nekoliko cisterni, a niko ne zna šta je u njima.

Stručnjaci Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada utvrdili su pre nekoliko godina da u zamuljanom koritu reke ima arsena, žive i kojekakvih drugih teških metala. Potom su, zahvaljujući finansijskoj podršci jedne italijanske nevladine organizacije, uradili i studiju rehabilitacije i rekonstrukcije Nadela, ali čak ni dogovorom grada Pančeva i opština Kovačica i Opovo nije se moglo sakupiti milion i po evra, koliko, procenjuje se, izmuljavanje košta.

Posle najnovijeg izveštaja pančevačkog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, iz kojeg se vidi da gotovo ništa na zaštiti vodotoka, na čijim su obalama nekada postojale i vodenice, nije urađeno, najavljen je za januar sastanak predstavnika grada Pančeva, „Voda Vojvodine“, zagađivača i svih drugih koji bi mogli da pomognu da radovi na revitalizaciji vodotoka ipak započnu tokom 2010. godine.

Izvor: www.politika.rs