Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Barže opet „ničije“

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Delove pontonskog mosta niko ne sklanja

 

 

 

Novi Sad - Pontonski most rasklopljen je pre četiri i po godine, a dve preostale barže od tada stoje na sremskoj i bačkoj strani Dunava, bez izgleda da budu konačno odvučene sa reke.

Osim što su pretnja brodovima, pokazalo se i da će delovi nekadašnjeg mosta ugroziti i nedavno započete radove na nadvišenju i rekonstrukciji keja, a u gradskim službama, odakle je prošle godine najavljeno da je obezbeđen novac za njihovo odnošenje, ispostavilo se da za barže opet niko nije nadležan.

Upozorenjima iz novosadske Kapetanije da dve plutajuće barže već godinama predstavljaju opasnost na plovnom putu i da bi ih trebalo ukloniti pridružili su se i čelnici „Voda Vojvodine“, investitora radova na nadvišenju keja. Ako barže ne budu odnete u naredna dva-tri meseca, dok građevinci stignu do njih, taj deo bedema neće moći da bude podignut.
- Barže kao barže ne smetaju, ali taj deo betonskog keja na koji su one privezane su smetnja za izvođenje redova - navode u tom preduzeću.
Međutim, odnošenjem barži se, prema onome što se može čuti u gradskim službama, niko ne bavi. Nakon dugih prepucavanja pokrajinske i gradske administracije oko toga ko treba da plati taj posao, grad je na sebe preuzeo tu obavezu. Ali, čak ni čelnici iz Gradske kuće koji su prošle godine nešto pokušali da urade su, kako izgleda, od toga digli ruke.
- Ne znam šta se dešava sa baržama i time se ne bavim više. Pokušao sam prošle godine nešto da uradim, imao sam predlog kako to obaviti, našli smo i novac, ali se sve zakomplikovalo i barže su još tamo gde su. Ima i drugih problema u gradu, koji su u mojoj nadležnosti, a informacije o uklanjanju barži potražite u Zavodu za izgradnju grada, jer je to sad njihov posao, a neophodno je da se one sklone zbog radova na keju - kaže Siniša Bunjević, član Gradskog veća.
Slično kažu i u Gradskoj upravi za saobraćaj.
- Stvarno ne bi znao šta da kažem šta se dešava sa uklanjanjem barži. Bilo je predloga prošle godine, ali ništa nije urađeno jer je došlo do komplikacija oko javne nabavke. Novca stoji na računu već godinama, dobijen je od brodara i namenjen je za pontonski most, ali nije rešeno ko bi i kako sproveo javnu nabavku. Najbolje je da se obratite Zavodu za izgradnju grada - kaže i Radivoj Pavlov, načelnik ove uprave.
„Novac od brodara“ koji pominje Pavlov zapravo je osam miliona dinara sa računa na koji su se slivale naknade za otvaranje pontonskog mosta da bi brodovi mogli da plove kroz Novi Sad.
Na pitanje kada će barže biti uklonjene i kako će radovi na nadvišenju i rekonstrukciji keja biti obavljeni ako one ostanu tu, iz Zavoda za izgradnju grada nam je odgovoreno: „Uklanjanje barži nije u našoj nadležnosti, obratite se Upravi za saobraćaj.“

Izvor: www.blic.rs