Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Nikad kraja pregovorima o gradnji luke u Kovinu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Kovin - Ruska firma „Karavan“ i Opština Kovin duže od pet godina neuspešno pregovaraju o izgradnji luke na Dunavu, na dva kilometra obale od šećerane do mosta prema Smederevu. Septembra 2005. godine obe strane potpisale su ugovor o zakupu državnog zemljišta na 99 godina, ali još ništa od projekta vrednog više od 200 miliona evra.

 

Marko Marović, zastupnik ruske kompanije „Karavan“, kaže da ne zna šta ili ko koči da se ugovor ne sprovede.
– Prvobitno, potpisali smo ugovor o zakupu oko 121 hektara, ali smo ubrzo uočili nekoliko administrativnih propusta, pa je decembra iste godine potpisan aneks kojim se utvrđuje nova površina od oko 101 hektara. Ugovor i aneks su overeni u sudu. Onda su se pojavili problemi u opštini Kovin. Usledila je prinudna uprava, izbori, pa nova vlast – kaže Marović.
Akcionari bivših društvenih preduzeća tražili su od Opštine nadoknadu za deo zemljišta na kojem bi se gradila luka. Naime, oko 54 hektara zemljišta za koje „Karavan“ ima ugovor pripadalo je firmi „Sloga“, a 24 „Podunavlju“.
– Te parcele su, pre privatizacije tih preduzeća, pravosnažnom odlukom prešle u vlasništvo opštine, koja ih je, kao vlasnik, dala „Karavanu“ u zakup. Onda je nastao problem sa JP „Vojvodina šume“, koje traže nadoknadu za oko 11 hektara. Upravni odbor „Vojvodina šuma“ je 2005. doneo odluku da prihvata zamenu zemljišta sa opštinom Kovin, ali sadašnje rukovodstvo ne prihvata ništa osim naknade za zemljište, koja je potpuno nerealna. Ali, i to smo odlučili da stavimo na svoj teret – priča Marović, i za izgubljeno vreme krivi lokalnu samoupravu.
U opštini kažu da su naklonjeni planovima ruske kompanije i nisu protiv izgradnje luke od koje bi Kovinci svakako imali veliku korist. Blagoje Bogdanović, bivši predsednik opštine Kovin, a sadašnji zamenik predsednika i potpisnik ugovora iz 2005, kaže da će problem sa „Vojvodina šumama“ biti rešen, te da sada pribavljaju potrebnu dokumentaciju od ministarstava. „Ministarstvo za infrastrukturu je dalo podršku izgradnji luke, a sada isto očekujemo od Pokrajine i Ministarstva prostornog planiranja. Luka je predviđena i našim prostornim planovima – naglasio je Blagojević.
Marović ističe da je „Karavan“ spreman da unapred plati Opštini oko 400.000 evra za zakup zemljišta. „Dve ruske firme i jedna korejska već su potpisale predugovore sa ’Karavanom’ o izgradnji proizvodnih pogona u Kovinu. Izgradnjom luke grad bi zarađivao dva miliona evra godišnje, plus što bi se otvorila nova radna mesta“, naglasio je Marović.
„Karavan“ je o gradnji pristaništa na ušću kanala DTD u Dunav pregovarao i sa Opštinom Bela Crkva. Obe strane nisu bile protiv, ali ni posle tri godine pregovora gradnja nije počela. „Karavan“ je odustao od ovog projekta.

Izvor: www.blic.rs