Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prvi gliser na baterije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

{youtubejw}Dwq9Bd3Ba94{/youtubejw}

Švedska - Švedski brodograditelj "Nimbus Bouts" (Nimbus Boats) predstavio je prvi brod na svetu koji koristi električni pogon. Reč je o modelu "Nimbus" 27 E-Pauer (Nimbus 27 E-Power) razvijenom u saradnji sa "Elektroendžin AB" ( Electroengine AB ), kompanijom poznatom po izradi elektropogona za različite vrste vozila uključujući i putničke automobile.

Konstrukcione pretpostavke ugradnje elektromotora u brod su povoljnije nego u slučaju automobila, jer zahvaljujući velikoj zapremini, brodovi lako podnose veću masu baterija.
 
Problem otpora vode i samim tim veće potrošnje energije prevaziđen je prilično jeftinim punjenjem baterija koje i pri (visokim) švedskim cenama električne energije košta samo pet evra. Ti energenti trpe i do 3.000 punjenja i imaju vek trajanja od 10 godina.
 
Trofazna struja jačine 32 ampera baterije napuni za tri sata, dok punjenje na monofaznoj struji (16 A i 220 V) zahteva čak 28 sati. Srećom, u slučaju pražnjenja baterija u odsudnom trenutku, E-Pauer je opremljen i malim dizelskim agregatom, dovoljnim za sporo, ali sigurno doplovljavanje na kopno.
 
"Nimbus" 27 E-Pauer ima autonomiju od 20 nautičkih milja (oko 37 kilometara), a u pripremi su modernije baterije koje će omogućavati čak duplo dužu plovidbu. Za sada taj elektro-brod razvija brzinu od 27 čvorova što je oko 50 km/h, dok je brzina krstarenja 22 čvora (oko 40 km/h).
 
Dužina "Nimbus" 27 E-Pauera je 8,20 metara i proizvodiće se u brodogradilištima švedske kompanije u Merištadu (Mariestad), Storbru (Storeber) i Ridu (Ryde), a u prodaji će se naći pre 2015. godine. Zahvaljujući uspešnim testiranjima, krajnji rok mogla bi biti i 2011. godina.
 
Analize pokazuju da bi brodovi na električni pogon u odnosu na standardne varijante pokretane dizel motorom bili skuplji za 30 do 40 odsto. Međutim, manji troškovi održavanja i snabdevanja gorivom posle izvesnog vremena rezultiraju značajnom uštedom. Takođe, za takve brodove će radi ekološke prihvatljivosti u skorijoj budućnosti najverovatnije biti uvedene i poreske olakšice.

Izvor: www.autobrief.com