Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezero „Rovni“ će potopiti Gračanicu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Valjevo - Najstariji pravoslavni hram u Valjevu, crkva Gračanica u Tubraviću, biće najverovatnije već na proleće potopljena kada počne da se puni hidroakumulacija „Rovni“. Elaborat o njenom prenošenju na drugu lokaciju nije urađen, a na internetu je pokrenuta peticija da se crkva sačuva od potapanja.

 

Hram posvećen Svetom arhangelu Mihailu, u narodu poznat kao valjevska Gračanica, datira iz vremena Nemanjića.Potpisnici peticije na adresi: www.thepetitionsite.com/1/sacuvajmo-valjevsku-gracanicu, a njih ima iz Srbije, SAD, Velike Britanije, Ekvadora, Poljske, Hrvatske, Rusije, Grčke i Australije, navode da je i pored toga što je Zavod za zaštitu spomenika kulture proglasio ovu crkvu objektom od društvenog značaja, „na kraju ipak dao dozvolu da hram bude srušen“.


- Prirodna bogatstva i kulturna baština Srbije nemerljivo su značajniji i vredniji od veštačkog jezera. Pogotovo što jezero poput onog koje treba da se stvori u tom delu Srbije može da izazove promenu mikroklime – kažu potpisnici peticije.


Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu Vesna Ćirić kaže da ne postoji nikakva odluka da Gračanica bude srušena. Ona objašnjava da Zakon o zaštiti kulturnih dobara kaže da za slučaj da postoji opšti interes da to dobro nešto ugrožava, kao što je to u ovom slučaju hidroakumulacija „Rovni“, radi se elaborat opravdanosti izmeštanja kulturnog dobra.


- Još 2002. godine investitoru izgradnje, JP „Kolubara Rovni“, naloženo je da uradi elaborat istraživanja Gračanice, na osnovu kojeg bi bila urađena studija o načinu njenog izmeštanja, prenošenje replike u delovima ili pravljenje replike od materijala koji se skida sa objekta. Elaborat, međutim, do danas nije finansiran, a Zavod nema tu slobodu da nekoga ucenjuje i kaže da akumulacije, koja je proglašena za opšti interes, ne može biti. Ja bih bila najsrećnija kada bih znala da voda neće doći do tog nivoa, ali proračuni govore da hoće, a najskaradnije što može da se dogodi jednom kulturnom dobru jeste da ga voda potopi - kaže Vesna Ćirić, dodajući da je izmeštanje Gračanice ipak moguće.


Još u junu 2008. godine, episkop valjevski Milutin uputio je pismo Vladi Srbije, Sinodu SPC i gradskim vlastima, u kojem apeluje da se punjenje akumulacije „Rovni“ zaustavi na koti 333 metra, kako bi se od potapanja spasila ta svetinja.


Njegov apel ostao je bez odgovora, ali se kasnije država, finansirajući nastavak podizanja brane sa više od 700 miliona dinara u prošloj godini, „izjasnila“ da će visina akumulacije biti na projektovanoj koti od 364 metra, što je iznad krova Gračanice. Najzad, i predstavnici Ministarstva za infrastrukturu i JP „Kolubara Rovni“ najavili su da ove godine počinje probno punjenje akumulacije.

 

  Izvor: www.blic.rs