Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Atlantida napokon otkrivena?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

 

Grupa podvodnih arheologa tvrdi da je pronašla Atlantidu. Izgubljena civilizacija navodno se nalazi u Karipskom moru.

 

Naučnici ne žele otkriti svoj identitet niti lokaciju nalazišta. Za sada su u javnost pustili samo nekoliko fotografija na kojima se prema njihovim navodima nalaze ruševine grada koji mogao biti stariji od egipatskih piramida. Cilj im je prikupiti novac za dalja istraživanja piše Daily Mail.

Prema legendi Atlantida je bila visoko razvijena civilizacija za koju se pretpostavlja da je nestala pod vodom. Njeno postojanje i danas fascinira naucnike i brojne entuzijaste sirom sveta. Ovo nije prvi put da neko trvdi da ju je otkrio. Ruski naucnici su 1997. tvrdili da se Atlantida nalazi 180 km od Land' s Enda dok su Šveđani nastojali dokazati da je ona smeštena na obali Dogger Banka u Severnom moru.

U zadnjem pokušaju u februaru 2009.godine Atlantida je locirana preko Google Eartha u Atlanskom okeanu. Ova navodna otkrića redom su neslavno propala. Čeka li ista sudbina i novootkrivenu karipsku Atlantidu?

Usliedilo razočaranje: Ipak nije Atlantida!!

'Istina je da smo preko Google Eartha došli do neverovatnih otkrića, kao naprimer otkriće šume u Mozambiku, u kojoj žive do sad nepoznate vrste, ali u ovom slučaju, ono što su korisnici videli nije Atlantida', rekao je izvestac Googla.

Oblik za koji su mnogi mislili da odgovara davno izgubljenoj civilizaciji Atlantidi primećenom na dnu Atlanskog okeana 600 milja zapadno od kanarskih ostrva su zapravo sonari brodova kojima se istražuje morsko dno, piše Daily Mail.

'Za prikupljanje podataka s dna okeana često se koristi sonar s brodova. Linije koje su viđene olakšavaju put brodovima da sonarima snimaju dno okeana. Činjenica da postoje prazna mjesta između svakog od tih redova, koji su korisnike podsećale na ulice, samo je znak koliko malo znamo o okeanima', ističu u Googlu.

Obrisi su otkriveni uz pomoć satelitskih snimaka iz vazduha i rezultata istraživača podmorja, a mogućnost neverovatnog otkrića bila je zapanjila okeanografe i geofizičare. O civilizaciji Atlantide pisao je još veliki grčki filozof Platon, koji je i sugerirao njeno postojanje. Verovao je kako je ostrvska civilizacija potonula zbog učestalih potresa i poplava negde u razdoblju od oko 9.700 do 12.000 godina pre Hrista.