Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Plovi Nojeva barka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

HOLANĐANIN Johan Hubers spremno dočekuje najgora proročanstva koja se nadvijaju nad njegovu domovinu. Krenuvši stopama drevnog Noja, on je sagradio ogromnu “barku” u kojoj bi mogao pronaći spas u slučaju najgoreg scenarija - potopa u Holandiji.

 

Njegova “Nojeva barka”, još malo pa kao fudbalsko igralište, duga je 68 metara, izgrađena je, kao i “original” od drveta, ali uz korišćenje modernih alata.


- Sanjao sam 1992. godine da će Holandija biti poplavljena. Sledećeg dana, otišao sam u lokalnu knjižaru, pronašao knjigu o Nojevoj barci, i od tada je moj san bio da napravim - Nojevu barku - pričao je medijima Hubers.
Ova katastrofična vizija poklopila sa sa predviđanjima bivšeg američkog potpredsednika Ala Gora, dobitnika Nobelove nagrade za mir koju je dobio zahvaljujući ekološkom angažmanu. Gor je, naime, predvideo da bi ravničarska Holandija lako mogla da se nađe na udaru poplava ukoliko se nastavi globalno zagrevanje.
Posle dve godine izgradnje, Hubers je predstavio svoje delo u gradu Šagenu, na severu Holandije. Posetioci su zadivljeni modelima žirafa, slonova, zebri, lavova, krokodila u prirodnoj veličini koji su ih dočekali u unutrašnjosti “barke”.


A onda je “Nojeva barka” počela da plovi od jednog do drugog holandskog grada, pa u Nemačkoj, Belgiji; puna punjenih, ali i živih životinja, uz prigodne biblijske priče. Potop je neizvestan, ali jedno je sigurno, Hubersova “Nojeva barka” doneće svom tvorcu siguran finansijski spas.

I U PUSTINJI
BRAČNI par veterinara iz američke države Nevade, Džej i Valeri Holt, imaju takvu “kolekciju” životinja, uključujući i retke vrste, na čiju ishranu troše oko 10.000 dolara godišnje, da njihovu farmu u Nevadi nazivaju Nojevom barkom u pustinji.