Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Oduševili Nemačke Kolege

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...


U Sankt Augustinu u Nemačkoj, policijski službenici MUP Republike Srbije, Uprave granične policije, pohađali su kurs za instruktore u rukovanju plovilima, u skladu sa Planom pakta za stabilnost jugoistočne Evrope za 2009. god.

Na ovaj kurs upućeni su Ivan Bogojević, glavni policijski inspektor u MUPu, Uprava granične policije, vođa delegacije, Nebojša Janjić, zamenik komandira Stanice granične policije Novi Sad, Zoran Dženovljanović, zamenik komandira SGP Dušanovac, Miodrag Kuzmanović, policijski službenik SGP Boranja, Aleksandar Đuričić i Miloš Aleksić, policijski službenici SGP Srebrno jezero, Duško Medić, policijski službenik SGP Apatin.



 

Kurs je trajao od 16. novembra do 11. decembra 2009. godine, a održavao se u trening centru Savezne policije Nemačke, u Sankt Augustinu, gde su policijski službenici bili smešteni.
Sankt Augustin se nalazi dvanaest kilometara od Bona i trideset kilometara od Kelna, gde je izgrađen jedan od devet trening centara za obuke pripadnika Savezne policije Nemačke. U moderno opremljenom centru izvode se obuke specijalnih jedinica
GSG 9, kriminalističke tehnike, helikopterske jedinice, saobraćajne jedinice i mnoge druge jedinice Savezne policije Nemačke.
Kurs teoretske nastave, u prepodnevnim časovima, i praktičnog rukovanja plovilima na rekama Rajna i Mozel, u popodnevnim časovima, održali su instruktori Savezne policije Nemačke, a obuka se vršila na plovilima sa kojima Savezna policija Nemačke redovno vrši obezbeđenje državne granice na rekama i moru, kao i obezbeđenje unutrašnjih plovnih puteva. plovnim karakteristikama, koje se tek uvodi kao patrolno plovilo u sastav Savezne policije Nemačke.

Uslovi u kojima se kurs održavao su veoma dobri, je svakako doprinelo dugogodišnje iskustvo u organizovanju ove vrste obuke.
Policijski službenici MUP Srbije, Uprave granične policije su prva istočnoevropska policija koja je ovaj kurs završila čak i pre država koje su u članstvu EU, kao što su Rumunija, Bugarska i Mađarska.
Na završetku kursa polaznici su polagali ispite iz pripreme i održavanja časova u zadatom vremenskom periodu, test znanja koji se sastojao od 40 pitanja iz oblasti plovidbe, kao i iz praktične vožnje patrolnih čamaca, što je podrazumevalo veštinu upravljanja čamcima, i to presretanje plovila i pristajanje uz plovilo u punoj brzini, pristajanje uz velike brodove
u pokretu, vožnja u otežanim uslovima, noćna vožnja bez radara ...
Sve ispite su policijski službenici Uprave granične policije položili sa veoma visokim prosekom.
Po završetku svih ispita, policijski službenici MUP su dobili sertifikat instruktora za upravljanje čamcima.
U znak poštovanja prema znanju koje su policajci iz Srbije pokazali tokom ispita, gospodin Tilo Semler, rukovodilac kursa, je glavnom policijskom inspektoru Ivanu Bogojeviću poklonio zastavu Nemačke sa svog broda, što se smatra izuzetnim iskazivanjem časti.

Naša delegacija je takođe uručila poklone nemačkim kolegama, razne suvenire, karakteristične po oblastima Srbije.
Ovakav vid saradnje MUP Srbije i Savezne policije Nemačke sprovodi se od 2006. godine, tako da su dva puta pripadnici Savezne policije Nemačke dolazili u Srbiju i bili upoznati sa našim načinom rada na obezbeđenju „plave granice“ (rečnojezersko obezbeđenje granice).
Već su planirane aktivnosti za nastavak ove saradnje u 2010. godini.