Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Izumire najtužnija riba na svetu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Najružnija riba na svetu ’Blobfish’ izgleda da je i najtužnija. Ima i razlog za to, a on nije estetske prirode – ovoj vrsti preti izumiranje.

 

’Blobfish’ je vrsta ribe koja živi uglavnom u vodama jugoistočne Australije, dostiže veličinu do 30 cm, a pošto živi na dubini od oko 800 metara, retko se može videti. Međutim, ni to ni činjenica da je nejestiva, ne sprečava ljude da je često love, zbog čega je njena vrsta na ivici izumiranja.

Profesor Kalum Roberts sa Univerziteta u Jorku, kaže da ’blobfish’ ima razlog da bude tužna, jer živi na istoj dubini kao i jastozi i rakovi, pa je često uhvate zajedno sa njima.

„Ove ribe su veoma osetljive da bi se izvlačile na površinu mrežom, a koliko znamo ograničena je samo na vode južne Australije. Australijsko i novozelandsko dubinsko ribarenje mrežama spadaju u najaktivnija u svetu pa nije dobro biti 'blobfish' u tom delu sveta," objasnio je profesor, dodajući da ovakav način ribolova mora biti okončan jer ugrožava brojne vrste koje žive na morskom dnu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.srbijanet.rs