Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drakulić ipak zainteresovan za saradnju s JRB

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Beograd - Agencija za privatizaciju juče je raskinula ugovor o prodaji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) koje je Zoran Drakulić, vlasnik "Ist pointa", prošle godine pazario za 24,5 miliona evra, ali nije uplatio prvu ratu posle naknadnog roka koji je istekao 29. januara. Pripreme za novi tender biće započete u najskorije vreme, najavljuje Agencija za privatizaciju.

 

Ta institucija neće započeti pregovore sa drugorangiranim ponuđačem (Konzorcijum CFNR iz Francuske, "Dunavski lojd" Sisak iz Hrvatske i "Bomex Export" iz Zrenjanina). Kako se navodi u saopštenju Agencije, Konzorcijum je odustao od svoje ponude onog trenutka kada je odbio da produži važenje licitacione garancije. Pre godinu dana, kada ih je u trci za JRB Drakulić pobedio, Konzorcijum je ponudio cenu od 8,4 miliona evra, a Drakulić je JRB kupio za 24,5 miliona evra.


"Agencija za privatizaciju će u najskorijem periodu pristupiti pripremama za objavljivanje novog javnog tendera za preduzeće JRB", piše u saopštenju.


Drakulićev portparol Gordana Vitomirov kaže za "Blic" da će odluku o eventualnom učešću na ponovljenom tenderu kompanija doneti onda kada javni poziv bude raspisan.


- To zavisi od vremena kada će tender biti raspisan i od prilika na tržištu. Naravno, i od uslova na samom tenderu. U ovom trenutku ne možemo precizirati nijedan budući korak vezan za JRB, za koji smo, inače, zainteresovani zbog prirode posla - kaže Vitomirov.


Drakulić će zbog raskidanja ugovora ostati bez milion evra koje je položio na ime bankarske garancije.
Novi tender kojim će biti ponuđen JRB biće treći pokušaj države da proda firmu koja je lider na domaćem tržištu unutrašnjeg i međunarodnog rečnog transporta. Flotu JRB-a čini 16 brodova, 14 potiskivača, dva tegljača i 120 barži.


Preduzeće je vlasnik 49.000 kvadrata građevinskog zemljišta na Novom Beogradu, Savskom nasipu i oko 20.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Pančevu, kao i pristaništa u Prahovu. U vlasništvu JRB-a je poslovna zgrade od 6.500 kvadrata u Ulici Kneza Miloša i upravna zgrada u Novom Beogradu od 265 kvadrata, pansion od 400 kvadrata u Vrnjačkoj Banji, konačište od 600 kvadrata na Novom Beogradu i "Brodoremont" u Pančevu.

 

Izvor: www.blic.rs