Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zrenjaninska „Peskara” ostala bez zaštite

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sedam nevladinih organizacija iz ovog grada uzaludno je, za sada, tražilo je od Zavoda za zaštitu prirode da područje sa jezerima u blizini „Carske bere” proglasi zaštićenim područjem.

Zrenjanin – Zavod za zaštitu prirode Srbije nije podržao inicijativu zrenjaninskih ekologa da se jezerima na periferiji ovog grada da određeni status kako bi ona bila obezbeđena od eventualne devastacije i zagađenja. Ovakvo reagovanje nadležne državne ustanove u Zrenjaninu je shvaćeno kao prvorazredna senzacija i kao ono što niko nije očekivao

 

Sedam ovdašnjih nevladinih organizacija zatražilo je krajem prošle godine od Zavoda da područje „Peskare“ , odnosno nekoliko jezera, proglasi zaštićenom zonom, zbog lošeg iskustva u obezbeđivanju obližnje Carske bare i naznaka da bi se u njihovoj blizini trebalo da gradi fabrika za preradu otpada što bi ih ozbiljno ekološki ugrozilo. Fabrika je planirana na sadašnjoj deponiji za smeće s kojom takođe postoji loše iskustvo, a koja je smeštena u blizini jezera.

Kao što je „Politika“ nedavno pisala, jezera na „Peskari“ nastala su dugogodišnjom eksploatacijom peska. Bila su prilično zapuštena, a kada se shvatilo da se radi o vodi koja je za kupanje izuzetnog kvaliteta i da ovaj okoliš može da se koristi i u turističke svrhe, značaj jezera je naglo porastao. Budući da je reč o vodi kojoj pesak služi kao prirodni filter, poslednjih godina se sve više uviđa da se radi o za grad Zrenjanin neprocenjivom i nedovoljno iskorištenom prirodnom bogatstvu. Onda je uređeno jedno pecaroško jezero, a najveće jezero na ovom mestu je pretvoreno u peskovitu gradsku plažu i na njoj sada celo leto provodi zrenjaninska mladež. Sve ovo nalazi se u blizini Carske bare, zaštićenog prirodnog rezervata nastanjenog retkim pticama, a ceo ovaj kompleks bogat je izuzetnim prirodnim lepotama, divljim životinjama i kvalitetnom vodom.

Zbog toga što je u blizini Carske bare podignuto brodogradilište, ekolozi kažu neopravdano, koje ugrožava faunu, i zbog najave da će se pored jezera graditi regionalna fabrika za preradu otpada, sedam NVO je zatražilo od Zavoda za zaštitu prirode da „Peskaru“ proglasi zaštićenim područjem, kako bi se, pre svega, buduća fabrika smestila na dovoljnoj udaljenosti i tako izbeglo zagađivanje vode. Na opšte iznenađenje, stigao je negativan odgovor. Radna jedinica republičkog zavoda u Novom Sadu reagovala je ekspresno i saopštila da se inicijativa odbija. Prema njihovom obrazloženju, područje „Peskare“ je već sada veoma posećeno, a planira se i niz novih sadržaja i prateća infrastruktura, rad ugostiteljskih objekata i noću, uz raskošno osvetljenje, i još uvek se ovde eksploatiše pesak.

Sve su to razlozi zbog kojih je teško sprovoditi mere zaštite i upravljanja ovim područjem ukoliko bi ono bilo zaštićeno, poručuju iz Zavoda pravdajući odbijenicu.

Mirjana Ćurić, biolog i magistar ekologije, kaže da je očigledno reč o nesporazumu i da Zavodu nije dostavljeno dovoljno informacija.

Da nije bilo dovoljno kontakata slažu se na obe strane pa se rešenje vidi u skorom odlasku zrenjaninskih ekologa u Novi Sad gde bi oni na licu mesta izneli svoje argumente stručnjacima Zavoda.

 

Izvor: www.politika.rs