Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bakalar - najugroženiji!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bakalar - najugroženiji!

Hamburška riblja pijaca

 

Evropska Unija morala je da smanji kvotu za ribolov nekih vrsta riba, zato što bi te vrste u suprotnom mogle da budu potpuno istrebljene iz evropskih voda. Posebno je ugrožen bakalar.

 

Nedeljno pre podne na hamburškoj pijaci riba. Turisti, ranoranioci i „noćne ptice“ tiskaju se kroz prolaze. Neki trgovci viču. Glasno nude svoju robu. Po tezgama izložene ribe - list, skuša, jegulja, rakovi, - nema govora o nestašici. Nema ugroženih vrsta, kaže jedan prodavac: "Mogu da kupim ribe koliko hoću, na celom svetskom tržištu. Svet je danas postao selo. To uopšte nije problem."

Nestašica u medijima

Naravno i ovde ima mesta gde ribari više ne nalaze onoliko ribe koliko bi želeli, ali... "Na velikoj dubini, gde čovek još ne lovi, ima riba, bezgranično mnogo. Riba je tu. Idite na pijacu na veliko, ili do ribarskih brodova. Nestašica je samo u medijima."

 

I da bi potvrdio svoju izjavu , pokazuje bogat izbor riba koje nudi na prodaju.  Za tezgom pored njegove, Ginter Zoman pije čaj. 65-godišnji prodavac već dugo radi ovaj posao i izjave svog prethodnika uopšte ne može da razume. Prema njegovom mišljenju, neophodno je smanjiti kvote za ribolov.

Mušterija na pijaci u Kalinjingradu

"Kvota za ribolov bakalara mora se smanjiti na nulu. Za haringu isto tako na nulu!"

Upravo to preporučuje Međunarodni savet za istraživanje mora. Prodavac ribe Zoman već je minulih godina promenio ponudu, kod njega se više ne mogu kupiti ni list, ni bakalar. Ali, ni sa novom ponudom on nije srećan. "Prodajem ribu iz ribnjaka ili sa farmi riba. Ni to nije idealno rešenje. Mnogo trgujemo i egzotičnim ribama iz Indijskog okeana, mada ni tamo situacija nije mnogo bolja. Ako ovako nastavimo i kod njih će mnoge sorte biti ugrožene."

Roman Diderih glasno nudi dve kila oslića za deset evra. I list se prodaje po povoljnoj ceni. Najskuplji je bakalar: kilo -13 evra. On misli da ministri u Evropskoj uniji teško mogu da zadovolje sve interese. "Teško je – svi moraju da žive. Ribari, trgovci, prodavci na veliko, sve to mora da funkcioniše."

Principijelne mušterije

Jedan kupac je već promenio navike kupovanja: "Ja na primer ne kupujem azijske ribe, sa farmi riba. Iako nam to preporučuju, ali ja to ne radim."

I jedna žena iz okoline Hamburga ima svoje principe: "Ja o tome ne vodim računa. Ali, ako je riba skupa, onda je jasno da je nema dovoljno. I onda je ne kupujem. Kupujem ono što volim, list ili oslića. Ne kupujem ni tunjevinu zato što prilikom lova ove ribe, stradaju i mnogi drugi stanovnici mora."