Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zajednički protiv pirata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zajednički protiv pirata

Jedan od otetih brodova: Kineski ribarski brod

Sukob na rogu Afrike preti da se zaoštri – Rusija i SAD sada nameravaju da se zajedničkim snagama bore protiv pirata ne samo na moru, nego i na kopnu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

 

Rusija i SAD pojačaće borbu protiv pirata. Buduća saradnja odnosiće se ne samo na borbene akcije protiv pirata, nego i na obezbeđivanje pravne osnove za takve akcije. To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u subotu, nakon sastanka sa američkom ministarkom spoljnih poslova Kondolizom Rajs na sastanku na vrhu članica APEC-a u Limi.

 

 

 

 

 

 

 

I na pučini, i na kopnu

 

„Bili smo jedinstveni u oceni da moramo uložiti veće napore (u borbi protiv pirata)“, izjavio je Lavrov i dodao:

„Neophodno je da se protiv tih đavola borimo ne samo na pučini, nego moramo pokušati da, u saradnji sa somalijskim vlastima, uspostavimo red i na obalama te zemlje“.

U Nemačkoj, ministar odbrane Franc Jozef Jung izjavio je da bi na nivou EU trebalo doneti odluku o suzbijanju piratstva i za to obezbediti jasne pravne osnove. „Moralo bi to biti ovlašćenje koje bi odvratilo pirate i omogućilo efikasne akcije“, izjavio je ministar. U tom slučaju nemački ratni brodovi mogli bi da upotrebe oružje protiv pirata.

 

Bezbednost plovidbe

 

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer je izjavio:“Imajući u vidu sve veću drskost somalijskih pirata moramo hitno nešto preduzeti. Mora se ponovo omogućiti bezbedna plovidba u vodama oko roga Afrike“, rekao je Štajnmajer.

U međuvremenu, islamistički pobunjenici u Somaliji, u kojoj se vodi građanski rat, izjavili su da će obračunati sa piratima. „Naši borci su na položajima“, izjavio je predstavnik pobunjenika. Kao prvi korak biće prekinuti putevi komunikacije između pirata na brodu i njihovih jataka na kopnu.

Pobunjenici su odluku obrazložili time što su pirati oteli supertanker „Zvezda Siriusa“ – to je brod u muslimanskom vlasništvu i iz jedne muslimanske zemlje. Posadu broda čini 25 ljudi, a vrednost nafte koju prevozi procenjuje se na stotinak miliona dolara.

U subotu pirati su oslobodili brod sa hemikalijama koji su oteli u septembru. To je saopšteno u Pireju, gde je sedište kompanije koja je vlasnik broda, a o visini otkupnine nije saopšteno ništa.