Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pecaju samo najuporniji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Mraz, sneg, kiša i vetar oterali su sa vode većinu ribolovaca, ali su oni najodvažniji ipak imali uspeha, naročito na rekama u Šumadiji i na jugu Srbije.

Na severu Vojvodine gotovo da nema pecanja, jer je većina kanala i stajaćica pod ledom, a ni na Dunavu zbog lošeg vremena nije bilo nikakvih dešavanja. Ništa bolje vesti ne dobijamo ni sa ostalih vojvođanskih terena. Slađan Milenković iz Titela kaže da se Tisa vratila u korito, ali ribolovaca na vodi nema. Slično je i na terenima oko Novog Bečeja, gde je manić ove zime načisto podbacio, kao i na Tamišu i kanalu DTD.

Jezero Joca kod Belog Blata je pod debelim ledom. Od Tibora Mesaroša saznajemo da na jugu Banata već dugo nema ozbiljnog ribolova, a jaka košava naterala je i one najupornije da ostanu kod kuće. Ništa bolje vesti nismo dobili ni od Ivice Jovčića iz Kovina, ali Ivan Milovanović iz Smedereva kaže da su najhrabriji varaličari, koji su i pored lošeg vremena povremeno izlazili na Dunav i uspevali da ulove ponekog smuđa.

Proradio Ibar

Iz požarevačke prodavnice „Kod dva soma" izveštavaju da se na Toploj Mlavi kod TE „Drmno" po mirnom i sunčanom vremenu uhvati po koji šaran. Na kanaliću kod Ostrova grize sitna babuška, ali na ostalim terenima i dalje nema pecanja. I Zoran Perić iz „Lova i ribolova" kaže da na vodama na području Velikog Gradišta i Golupca nema dešavanja, izuzev na Peku, gde se lovi sitan skobalj.

U srednjem i gornjem toku Velike Morave peca se bela riba, naročito na ušćima pritoka, na teritoriji Svilajnca, Jagodine i Ćuprije, gde je bilo sporadičnih ulova smuđa, pa čak i soma?!

Gružansko jezero je zaleđeno, a kontrolori privremenog korisnika RP „Srbija Jugozapad" reda radi obilaze vodu. Ulova klena i skobalja bilo je na reci Gruži, a solidne rezultate beležimo i na Zapadnoj Moravi, od Kruševca do Vrnjačke Banje i Kraljeva. Dragan Zdravković iz Kraljeva kaže da se skobalj ovih dana bolje lovi na Ibru, kod Mataruške banje i u centru grada, na plaži. O solidnim ulovima „nosonje" izveštava i Radojica Popović iz Raške, koji kaže da se na tom delu Ibra često dobija i mrena.

I sa čačanskih terena stižu lepe vesti. Mikica Milenković iz OOSR „Morava" javlja da skobalj grize na Zapadnoj Moravi u Talpama, ispod mosta na kružnom putu i u Slatini, gde se jave i pokoji karaš i plotica.

Promenljivo na Drini

Ulovi na Drini su promenljivi, ali je vodostaj stabilan, pa na reci ima dosta ribolovaca. Na terenima bliže Perućcu neretko se dobija plotica, a u rejonu Bajine Bašte lovi se skobalj do kilogram i po, saznajemo od Rajka Pavlovića iz „Belvija", koji dodaje da je riba u četvrtak i pored lepog vremena loše radila.

Skobalj se hvata na Južnoj Moravi, a primećena je i pojačana aktivnost mrene, naročito u Grdeličkoj klisuri i kod doljevačkih mostova. Šljivar se lovio kod Palojca i Kopašnice, dok se klen bolje pecao na pritokama, naročito na Jablanici i Veternici, kod Strojkovca i Palikuće, gde na „drvenog crva" padaju i kilaši, javlja Bratislav Kodalović iz Leksovca. Na stajaćicama koje više nisu pod ledom nema značajnijih rezultata, a jezero Barje je još zamrznuto.

Stigle dozvole!

Famozna jedinstvena dozvola konačno se pojavila u prodaji! Podsetimo, nova ribolovnica košta 4.600 dinara i omogućava pecanje na ogromnoj većini voda u Srbiji. Većina distributera odobrava plaćanje na više mesečnih rata.

Pravila, pravila...

Nova verzija „Naredbe o merama, lovostajima i dnevnom ulovu" i „Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima za obavljanje ribolova" doneli su brojne novine ribolovcima. Između ostalog, dozvoljena je upotreba sonara i mrežice za lov kedera, ali je recimo zabranjena upotreba babuške kao mamca za grabljivice. O toj temi, koja je izazvala veliko interesovanje ribolovačke javnosti, opširno pišemo u „Ribolovu" br. 239, koji će se na kioscima pojaviti u sredu