Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čvrst stub na Dunavu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

 

Osećaj da stojite gotovo na dnu Dunava dok moćna reka, duboka više od 12 metara, struji pored i povrh vas, potpuno je nadrealan. U četvrtak su ga, dok su betonirani temelji 42. od ukupno 49 stubova novog mosta kod Beške, imali i radnici austrijske „Alpine“, i reporteri „Novosti“.

 

Šum vode koja je proticala pored čeličnih talpi zagata (betonski kavez) površine 17 h 17 metara, pravljenog nedeljama praktično na sredini reke široke čak 450 metara, bio je veoma jak, a pritisak u ušima zaglušujući.
- Ne, nismo do sada imali priliku da radimo u ovakvim uslovima, ali nije tako strašno, važno je da se ovo završi „u cugu“, pošto, kada jednom počne, betoniranje temelja u reci ne sme da se prekida. Govore, uglas, radnici srpskog dela austrijske kompanije Suad Zilkić i Ado Rizvanović, iz Novog Pazara.
- Za 17-18 sati koliko sve to traje, ovde ćemo da ugradimo tačno 910 kubnih metara betona. Prethodno je, u ovu gustu mrežu koja temelju daje čvrstinu, ugrađeno i 300 tona čelične armature.
Zajedno sa onim označenim brojem 43, a udaljenim tačno 210 metara ka desnoj, sremskoj obali, stub broj 42 je centralni, i najvažniji na celoj konstrukciji mosta, dugog inače tačno 2.205 metara, što je najviše na celom toku Dunava.


- Betoniranje temelja stubova u reci je, zapravo, najteži deo inače veoma komplikovanog posla na izgradnji ovakvog objekta - objašnjava, dok sa barži preko kojih, na svakih desetak minuta, stižu „mikseri“ sa novim betonom, nadgleda radove, Milorad Stevanović, tehnički direktor gradnje mosta koji će, na Koridoru 10, biti blizanac onom već postojećem. - Samo da izađemo iz vode, posle će sve, ipak, biti jednostavnije.
U temelje stuba koji je u četvrtak betoniran, ispražnjen je sadržaj čak 120 velikih „miksera“, a još bar deset puta toliko otići će dok se on ne vine do svih 60 metera, koliko bi trebalo da bude visok.
- Za to će nam trebati oko tri meseca, tako da se početak postavljanja konstrukcije kolovoza između stubova 42 i 43, što će, s obzirom na raspon od 210 metara, takođe biti veoma, veoma komplikovano, može očekivati u maju - precizira Stevanović.
U ceo most će, dodaje on, biti ugrađeno oko 8.000 tona čelika i 55.000 kubnih metara betona koji se, inače, proizvodi u fabrici na samom gradilištu. Širina kolovozne trake, zajedno sa dve pešačke staze, biće 15, a udaljenost od sadašnjeg mosta tek 4,5 metara. Do sada su, inače, završena 33 stuba, a kolovozna konstrukcija postavljena na oko 160 metara.
A da li će, kako je, posle niza produžavanja rokova, ceo posao ipak biti gotov do sredine oktobra, kako se najavljuje, pitanje je na koje Stevanović, mada želi da bude tako, ne može da da sasvim nedvosmislen odgovor.


- Radimo kad god nam okolnosti to dozvoljavaju, videćemo, biće teško... - veli, ozbiljno, on. - Ne želim da zvuči pretenciozno, ali ono što svakom mogu da garantujem jeste da je sve što je ovde do sada urađeno stvarno vrhunskog kvaliteta. Tako će biti i u buduće. Iza mene je 28 godina i čak 300 izuzetno kvalitetnih mostova koje sam pravio, radeći u našoj „Mostogradnji“. I ovaj, prvi koji gradim za „Alpinu“, biće takav.

GREJANjE BETONA
Temperatura betona koji je u četvrtak, na temperaturi ispod nule, ugrađen u temelje centralnog stuba beščanskog mosta-blizanca bila je nešto više od 12 stepeni.
- To je minimum da bi se beton, u ovim vremenskim uslovima, valjano „stegao“, a temelj definitivno bio stabilan i trajan - objašnjava Stevanović. - Zato i vodu za pripremu betona i grejemo do temperature od najmanje 30 stepeni.

NOSIVOST
Upravo centralni stubovi najdužeg mosta na Dunavu nosiće i najveći teret. Temelji su, tvrdi Stevanović, tako udareni da za bilo kakvu brigu nema razloga.
- Samo za temelj stuba 42 u dno smo, do dubine od 35 metara, pobili 50 šipova. Svaki, kako je testiranje pokazalo, bez problema može da nosi 1.500 tona - veli on.

 

Izvor: www.novosti.rs