Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplave prete prestonici

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Velike količine snega u Beogradu, koje su od srede počele naglo da se tope napravile su muke meštanima leve obale Dunave, Batajnice i delovima grada bez kanalizacije. Pojedini slivnici su već prepunjeni, pa je preduzeće Vodovod i kanalizacija uvelo dodatne ekipe koje pojačano rade.

Iz "Beograd voda" kažu da će zbog otapanja u narednim danima, najverovatnije doći do rasta bujičnih reka. Prelivanje korita Dunava i Save u prestonici može da se očekuje početkom marta, ako dođe do naglog topljenja snega u Sloveniji, Nemačkoj i Austriji.
– Ovih dana rastu dnevne temperature i sneg u gradu brzo topi - kaže Zoran Matić iz "Vodovoda i kanalizacije". - Ovo je period kada imamo najviše teškoća u održavanju slivnika, pa smo pojačali aktivnosti kako bismo sprečili zadržavanje vode na ulicama i formiranje velikih bara. Naše ekipe dežuraju u sve tri smene, a sada ih, pre svega usmeravamo na održavanje slivnika. U prvoj smeni posao je najintenzivniji, a na terenu smo i noću.
Radnici ovog preduzeća u proteklih sedam dana očistili su 25 revizionih silaza i obavili 45 interventnih otpušavanja. Od početka godine očišćeno je 6.207 slivnika i 4.930 slivničkih veza, oko 28 kilometara cevne mreže i 75 kubnih metara kolektora. U ovom preduzeću dodaju da godišnje svaki slivnik prosečno očiste po četiri puta.
Prema rečima Ivana Karića, iz predeuzeća "Beograd vode" u naredne dve nedelje prestonici sigurno ne preti opasnost od plavljenja velikih reka.
- Problem su nam male reke, poput Topčiderke i ostali bujični tokovi - kaže Karić. - Na sreću, nema mnogo naselja u okolini takvih reka, pa i da nabujaju, ne bi ugrozile domaćinstva. Za sada je i na ovom polju mirno, nije bilo nijednog izlivanja, ali,

pošto se otapa velika količina snega, na oprezu smo.
Kako tvrdi Karić, ako bi se dogodio i najgori scenario plavljenja Save i Dunava iz 2006. godine, Beograd bi ga mnogo spremnije dočekao.
- Sadašnje prognoze pokazuju da bi reke trebalo da ostanu u nivou višegodišnjeg poplavnog talasa - kaže Karić. - Udarni talas zbog otapanja snega u zapadnoj Evropi očekuje nas za 15 dana. U Zemunu je posle velike poplave urađena potpuno nova obaloutvrda na Dunavu, a pojačana je i odbrana kod Ade ciganlije. Najslabija tačka je i dalje Bara venecija, ali sada bi se mnogo bolje odbranili nego pre četiri godine.
Ovih dana sugrađanima "o glavi rade" i ledenice. Zato su iz Gradskog štaba za vanredne situacije apelovali i u sredu na građane da očiste sneg ispred svojih domova, uklone ledenice sa terasa i balkona, kako bi sprečili povređivanje prolaznika i materijalnu štetu.

PROGNOZA
Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, nivoi Dunava i Save u Beogradu daleko su od granica odbrane od poplave, a prognoza pokazuje da se u narednih nekoliko dana očekuje stagnacija i opadanje.
- Visina snežnog pokrivača u nižim predelima zemlje kreće se od 1 do 28 centimetara, a na planinama od 40 do 82 centimetra - kažu u Zavodu. - U četvrtak će doći do umerenih, a od petka i subote i većih porasta vodostaja na slivovima Južne Morave, Ibra, Zapadne Morave, Drine, Jadra i Kolubare.

POČINjU ISPLATE
Omladinske zadruge i preduzeća za pružanje usluga počeće od petka sa pozivima i isplatom naknada za sve Beograđane koji su pomogli u čišćenju snega sa gradskih ulica i trotoara.
Bruto naknada za dnevno angažovanje od osam sati iznosi 2.000 dinara i umanjuje se ili uvećava, u zavisnosti od toga da li se radilo manje ili više od ovog roka. Od predviđenih 2.000 dinara odbijaju se, u zavisnosti od kategorija i u skladu sa Zakonom o porezu na lična primanja, socijalni doprinosi, naknada zadruge i porez na dodatu vrednost od 18 odsto. Neto naknada za dnevno angažovanje isplaćuje se, dakle, po kategorijama, tako da će za redovne studente ona iznositi 1.549 dinara, nezaposlene 1.111 dinara i osobe, starije od 30 godina – 1.340 dinara.

UDRUŽENO NA SNEG
Ulice prvog prioriteta su očišćene od snega, a radnici JKP "Beograd put" raščišćavali su u sredu saobraćajnice drugog prioriteta, gde se posle velikih snežnih padavina stvorila ledena kora. Osim putara, ulice je u tri smene čistilo i 1.000 radnika "Gradske čistoće".
Sneg je uklanjan sa pešačkih prelaza na teritoriji 10 opština, trotoara i drugih površina. Na čišćenju parkinga bilo je angažovano 410 radnika "Parking servisa", a parkove i staze održavali su radnici "Zelenila".