Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dugovi pojeli vrednost akcija

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin - Više od 350 sitnih deoničara brodogradilišta "Begej" smatra da je u privatizaciji nezakonito oštećeno, a sadašnji vlasnik tvrdi da su krivi loše poslovanje i dugovi.

Mali akcionari zrenjaninskog brodogradilišta „Begej“ tvrde da je vrednost njihovog kapitala u ovom preduzeću volšebno smanjena i da im je nezakonito oduzeto njihovo vlasništvo. Grupa akcionara je u poslednje vreme nekoliko puta protestovala pred fabrikom i tražila od menadžmenta odgovore na pitanja šta se dogodilo s brodogradilištem i ko je u stvari njegov vlasnik. Predstavnik „Merkurijus internešenela“ holandske firme koja je danas skoro stoprocentni vlasnik ovdašnje fabrike brodova tvrdi da je ona privatizovana po zakonu.

Grupa akcionara, koju predvodi nekadašnji direktor ove firme Milan Višnjić i koja predstavlja 351, uglavnom bivšeg, radnika, tvrdi da je privatizacija „Begeja“ izvršena nezakonito. Oni postavljaju niz pitanja, a pored ostalog i to kako je „Begej“ nekada bio drugi po veličini suvlasnik Vojvođanske banke, da bi kroz neko vreme ta ista banka bila većinski poverilac brodogradilišta u propadanju. Njegova dugovanja prema toj banci preuzela je jedna holandska firma, sve dok druga firma iz Holandije „Merkurijus internešenel“ nije postala skoro stopostotni vlasnik, i to za simboličnu 51.000 evra. Po računici malih akcionara, 66,67 odsto kapitala brodogradilišta treba da je u državnoj svojini, a 33,33 odsto u vlasništvu 351 malog akcionara.

„Naše akcije mi smo kupili i nije nam ih niko poklonio”, kažu akcionari i tvrde da je zbog sumnjivog poslovanja zrenjaninske privrede s Vojvođanskom bankom propao niz preduzeća i da je deset hiljada ovdašnjih radnika ostalo bez posla.

Međutim, prema tvrdnjama Dejana Papića, pravnog zastupnika sadašnjeg gazde, čitav proces privatizacije brodogradilišta „Begej“ u Zrenjaninu izvršen je po zakonu i pod kontrolom nadležnih organa, a obaveze prema zaposlenima i bivšim radnicima u svemu su ispunjene.

– Baš je Milan Višnjić bio direktor kada je 1994. godine izvršena revalorizacija privatizacije u Srbiji prema kojoj je deonički kapital u „Begeju“ od tada pao i pretežno je iznosio oko 4,45 odsto. „Begej“ je otišao u stečaj 2000. godine, a tada je vrednost akcijskog kapitala iznosila 2,5 odsto. Sa dugom od 18 miliona evra jedva je nađeno rešenje pa je 2003. holandski partner „K. Damen“ tada otkupio potraživanja od Vojvođanske banke i postao strateški partner, ali i većinski vlasnik – kaže pravni zastupnik Holanđana Dejan Papić.

On je objasnio da je „K. Damen“ uspešno poslovao u Zrenjaninu sve do 2007, kada je otišao u stečaj. Pošto je reč o holandskoj firmi, tamošnji sud je utvrdio da akcije u „Begeju“ nemaju vrednost, jer je dug prema poveriocima preko 10 miliona evra.

– Zato su akcije prodate po niskoj ukupnoj ceni od samo 51.000 evra „Merkurijus internešenelu“. Ova firma je sada vlasnik 98,86 odsto kapitala „Begeja“, dok ostalo pripada malim akcionarima – ističe Papić.

On je naglasio da većina naših brodogradilišta ne radi jer nemaju posla, dok Zrenjaninci rade punom parom i preduzeće je među najvećim izvoznicima u Vojvodini.

 

Izvor: www.politika.rs