Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bar meri ponude

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tendersku dokumentaciju za privatizaciju dela barske luke zasad su otkupile četiri značajne kompanije u međunarodnom pomorsko-kontejnerskom transportu, kaže za “Novosti” Andrija Radusinović, direktor “Kontejnerskih terminala i generalnih tereta” luke na južnom Jadranu. Da li su među njima i srpski privrednici, Radusinović ne želi da otkriva.

U svetu postoji 4.730 kontejnerskih brodova. Kako tvrdi Radusinović, samo 40 ne može da pristane u barsku luku. Tako demantuje pisanja pojedinih beogradskih medija da čak 80 odsto “teretnjaka” ne može da pristane u luku na južnom Jadranu.
- Brodovi koji ne mogu da pristanu su nosivosti više od 12.000 kontejnera, najveći su na svetu i ima ih samo 40 - objašnjava Radusinović. - Barska luka može da primi brodove nosivosti oko 9.000 kontejnera. Koliko će budući operater, koji privatizuje ovaj deo barske luke investirati u modernizaciju zavisi od njegovih zahteva za uključivanje na ovo tržište.
Predsednik kompanije za kontejnerski transport “Panšped” Vlado Stojanović navodi da je budućost u transportu robe železnicom, na relaciji Novi Sad - Beograd - Bar, jer će kontejnerski voz sniziti troškove prevoza za 25 do 30 odsto. Cena po jednom kontejneru sa praznim povratkom iznosi oko 535 evra, a u kontejnerskom vozu mogla bi da padne ispod 400 evra.

ROBA
Preko kontejnerskog terminala u barskoj luci, kako kaže Radusinović, mesečno se pretovari od 65.000 do 80.000 tona robe. Od toga za Srbiju ide oko 70 do 75 odsto. Kapacitet kontejnerskog terminala u generalnim teretima je između dva i po do tri miliona tona robe godišnje.

 

Izvor: www.novosti.rs