Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunav neiskorišćeni resurs

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd daje punu podršku izradi strategije za Dunavski region jer Dunav predstavlja neiskorišćen ekonomski, infrastrukturni i ekološki resurs,izjavio na Dunavskom samitu u Budimpešti Božidar Đelić

 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić na Međunarodnoj konferencija o Dunavskom regionu u Budimpešti rekao da Dunav predstavlja neiskorišćen ekonomski, instrastrukturni i ekološki resurs Evrope, ističući da Beograd daje punu podršku izradi strategije za ovaj region, koja će sadržati sve evropske vrednosti.

Na samitu, kojem prisustvuju premijeri, zamenici premijera, ministri i drugi zvaničnici podunavske regije, predviđeno je usvajanje Budimpeštanske deklaracije o daljem razvoju ovog regiona.

Đelić se založio za jačanje svih oblika saradnje zemalja podunavske regije, posebno u oblasti ekonomije, kao i za definisanje strategije bezbednije plovidbe Dunavom.

"Republika Srbija je već alocirala 11 miliona evra za plovidbu na Dunavu i u našem programiranju pretpristupne pomoći za 2011. godinu izradićemo novi dunavski projekat, gde će naročito lokalne samouprave moći da predlože konkretne projekte za rešavanje problema njihovih građana", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, najvažnije je da cela Evropa u perspektivi u velikom budžetu koji se priprema za period od 2014-2020. godine ima značajnu stavku koja će se zvati Dunav.

Potpredsednik Vlade Srbije naglasio je punu podršku Vlade Srbije izradi strategije za Dunavski region, koja će sadržati sve evropske vrednosti, i podsetio da je Srbija aktivno učestvovala u izradi Budimpeštanske deklaracije.

Prema rečima Đelića, Srbija je aktivno učestvovala i u interministarskoj radnoj grupi za saradnju sa Evropskom unijom po pitanju Dunava i doprinela usvajanju Strategije EU za Dunavski region.

Osim tri postojeća stuba strategije, dodao je Đelić, Srbija predlaže usvajanje još dva - uspostavljanje sistema sigurne plovidbe Dunavom i kreiranje ekonomije, bazirane na znanju, kroz saradnju univerziteta i naučnih instituta.

Đelić je podsetio da je razvoj ekonomije zasnovane na znanju zaključak skupa rektora Podunavske regije održanog od 4. do 6. februara ove godine u Novom Sadu.

Vlada Srbije gradi most na Beškoj, uz asistenciju Evropske banke za obnovu i razvoj, zatim železnički Žeželjev most, za koji će 60 miliona evra obezbediti Evropska komsija i novi most preko Dunava, od Zemuna do Borče u saradnji sa kineskim partnerima, rekao je Đelić.

Ističući da Dunav kroz Srbiju prolazi u dužini od 588 kilometara i da je celom dužinom plovan, Đelić je najavio da će Srbija raditi na daljem unapređenju njegove infrastrukture i izgradnji novih energetskih kapaciteta.

Zaštita jedinstvene kulturne baštine jedan je od prioriteta Srbije i Dunavske regije jer antički gradovi i tvrđave, nekada simboli podele, prema rečima Đelića, danas mogu biti deo naše zajedničke baštine.

Đelić je rekao da će u julu ove godine, tokom trajanja "Egzit" festivala, biti održana konferencija mladih lidera iz Dunavske regije.

Osim toga, na jesen će u Srbiji, kako je najavio, biti održana konferencija o finansiranju projekata na Dunavu, što će biti prilika da zemlje zajedno zatraže novac i donacije za projekte na Dunavu.

Samitu, osim domaćina mađarskog premijera Gordona Bajnaija, prisustvuju premijeri Rumunije, Bugarske i Moldavije, Emil Bok, Bojko Borisov i Vlad Filat, i potpredsednik hrvatske vlade Božidar Pankretić

Srbija sa Mađarskom, Hrvatskom, Rumunijom i Bugarskom, učestvuje u projektima prekogranične saradnje i zalaže se za dalji razvoj dobrosusedskih odnosa, promociju ljudskih i manjinskih prava i kulturne raznolikosti, rekao je Đelić.

 

Izvor: www.rts.rs