Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Očekuje se pad nivoa Crnog Timoka

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zaječar, Aleksinac - Očekuje se da vododstaj Crnog Timoka počne postepeno da opada, nakon što je juče došlo do porasta.

Načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić kaže da će do daljeg u Zaječaru, gde je situacija bila najopasnija na poplavljenim područjima u Srbiji, ostati beogradski regionalni tim za spasavanje i pratiće situaciju.

Sela u slivu reke ispred i ispod samog grada Zaječara su poplavljena, a grad se brani bedemima koji se čitavog dana i večeri ojačavaju. Meštani najvećeih zaječarskih naselja Kotlujevac i Podliv u kojima živi oko 20 hiljada stanovnika, a koji će biti prvi na udaru reke ukoliko bedemi popuste, sa strepnjom prate situaciju iz minuta u minut.

Zbog visokog vodostaja reke, podzemne vode izbijaju skoro u čitavom gradu, što dodatno stvara velike probleme, a svi se nadaju da se Crni Timok neće izliti na Popovoj plaži u samom centru grada, što bi izazavalo potapanje na hiljade kuća.

Na tom mestu, na kojem se reka nikada do sada nije izlila, ubrzano se podižu bedemi.

Gradske vlasti su pozvale na evakuaciju stanovništva u potencijalno ugroženim područjima, i apelovala na sve radnosposobne građane da se odazovu i pomognu u odbrani grada. Međutim ugroženim građanima kao i svima koji su angažovani na odbrani od poplava nedostaje bukvalno sve, hrana, voda, ćebad, kreveti ali i novac.

Reka je u toku jučerašnjeg dana poplavila sela Lukovo, Šarbanovac, Gamzigrad, Zvezdan, Vražogrnac, Trnavac. Posle probijanja nasipa kod Negotina u ovoj opštini je poplavljeno više sela i na stotine hektara oranica, a u samom centru Knjaževca je, usled ogromne vlažnosti zemlje, proradilo klizište.

U Gamzigradskoj Banji i selu Metovnica nema vode za piće, a nekoliko lokalnih puteva je u prekidu. Voda se preliva na pojedinim delovima magistralnog puta M5 u opštini Boljevac.

Juče su ugrožena područja u Zaječaru obišli gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma koji je Zaječaru uručio pomoć od 500.000 dinara i poznati muzičar Rambo Amadeus koji je takođe deo sredstava prikupljenih na koncertu ustupio najugroženijim porodicama.

Aleksinac: Nivo Moravice raste

Iako nivo reke Moravice u Aleksincu raste, nema potrebe za masovnom evakuacijom stanovništva, potvrdio je za B92 načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

On kaže da će njegov tim nastaviti da prati situaciju i da će evakuacija biti sprovedena ako za tim bude bilo potrebe. Objekti koji su pod vodom u Aleksincu su oni koji se nalaze znatno ispod nivoa reke, uz korito, pa ih je teško braniti. Inače, pojavila se i vest da bi Bovansko jezero takođe moglo da se izlije.

"U toku popodnevnih časova dobili smo informaciju koja se kosila praktično sa saznanjima koja smo imali na terenu da će doći do porasta nivoa Bovanskog jezera, prelivanja, izlivanja Moravice u samom Aleksincu. Evo, sada upravo dok razgovaram s Vama stojim pored samog jezera. Razgovarali smo s odogovornim ljudima. Nema tiha nagoveštaja, očigledno ta vest nije bila tačna. Nema opasnosti po bezbednost stanovnika, niti će biti u toku noći evakuacije“, kaže Marić.

Reka Moravica, čiji vodostaj ovog popodneva raste, već je prodrla u nekoliko dvorišta u Aleksincu.

Prema rečima predsednika opštine Aleksinac, komandanta opštinskog kriznog štaba za odbranu od poplava Ivana Dimića, radi se o objektima i prostoru koji je teško braniti, pošto su izgrađeni na ivici samog korita i znatno su niži od obale.

Zbog toga mašine ne mogu da priđu, pa su pravljene prepreke od vreća sa peskom, što je bilo nedovoljno.

Ako se nastavi rast reke u toku noći, ova domaćinstva, njih nekoliko, biće evakuisana, kazao je Dimić.

Prema njegovim rečima, pojačani su bedemi i napravljena su dva nivoa odbrane, pa Aleksinac mnogo spremnije dočekuje ovaj poplavni talas nego pre nekoliko dana.

Predsednik Dimić tvrdi da su domaćinstva nizvodno od takovaznog Pivarskog mosta, koja se nalaze pored reke Moravice, bezbedna.

Što se tiče brane na akumulacionom jezeru Bovan, ona je, po rečima Dimića, potpuno bezbedna jer putem odlivnog levka koliko pristigne vode u jezero toliko i odlazi iz njega.

Trenutno preko ovog sistema odvoda iz jezera ističe oko 45 kubnih metara u sekundi, što je znatno više nego 23 kubna metra, koliko se jezero praznilo proteklih dana. To je uslovilo povećanje nivoa reke Moravice nizvodno od brane.

Jedno od naselja koje se nalazi na toku Moravice, nizvodno od brane, je i selo Kraljevo.

Prema rečima Dragoslava Radojkovića iz Mesne zajednice Kraljevo, u tom naselju već je iseljena kamionom stoka iz staje domaćina Miloštena Petrovića i za sada stambeni deo domaćinstva nije ugrožen.

Radojković navodi da, ako se sa ovakvim dotokom nastavi u toku i noći i sutra, u ovom selu biće ugoržena još tri-četiri domaćinstva, naročito njihove staje, pa će i tu morati da se iseli stoka.

U selima pored Moravice, nizvodno od akumulacije Bovan, poplavljeno je poljoprivredno zemljište i, prema nekim procenama, radi se o više stotina hektara.

Povećan je i nivo Moravice pored regionalnog puta Aleksinac-Sokobanja i preti da ugrozi tu saobraćajnicu.

 

Izvor: www.b92.net