Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reke su mutne

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Naglo otapanje snega i obilne padavine doveli su do velikog porasta svih reka, pa je kakvot-takvog pecanja bilo samo na pojedinim kanalima i stajaćicama

Dunav je sredinom nedelje bio u velikom porastu, pa sa apatinskih revira i dalje nema informacija o ulovima. Zbog raskvašenih prilaznih puteva, tereni u Monoštorskom ritu nisu posećeni. Ribolovci koji su retke lepe dane iskoristili za odlazak na bačke kanale povremeno su imali uspeha u pecanju sitnije bele ribe, a ponegde se javljao i smuđ.

Na Dunavu u Novom Sadu već mesecima se ne dešava ništa značajno. Šlajz, Tikvara i ostali reviri u Koviljskom ritu su nepristupačni ili bez ribolovaca, kojih nema ni na Staroj Tisi kod Čuruga i Bačkog Gradišta. U porastu je i vodostaj Tise, pa na području Novog Kneževca, Sente, Novog Bečeja i Titela nije bilo nikakvih aktivnosti. Tibor Mesaroš iz Vršca javlja da ni u južnom Banatu nema ribolova, vodostaji su visoki, a pojedine reke su pred izlivanjem.

Mreže na Ćelijama

Smuđaroši koji su uspeli da iskoriste prve dane porasta imali su uspeha na smederevskim revirima, kaže Ivan Milovanović, koji je na silikonce i sam dobio nekoliko lepih „zubonja". Na potezu od Kostolca do Golupca nema dešavanja, na šta je, sem lošeg vremena, verovatno uticala i zabrana pecanja iz čamca nizvodno od ušća reke Nere.

Pek se izlio, a i Mlava u svom donjem toku već danima preti poplavama. Vodostaj Velike Morave kod Ljubičevskog mosta je gotovo pet metara viši od uobičajenog letnjeg nivoa. Ni na uzvodnim terenima ribolov nije bio moguć, čak ni na ušćima pritoka, pa su kolege iz Svilajnca, Jagodine, Ćuprije i Paraćina prinuđene da pauziraju.

Gružansko jezero se odledilo, ali pecaroša nema zbog teško prohodnih prilaznih puteva. Mršavo je i na Zapadnoj Moravi, gde je donedavno bilo lepih ulova skobalja. Ova reka je veoma visoka i mutna, pa od ribolova ni u narednim danima neće biti ništa. Retki ribolovci iz Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva koji su odlazili na okolne stajaćice kažu da bela riba nije aktivna.

Ni na jezeru Ćelije nije bilo ozbiljnijih ulova, a ova akumulacija je, kako saznajemo od lokalnih ribolovaca - prepuna mreža! Na jezeru Gazivode je bilo sporadičnih ulova smuđa, dok na Ibru zbog visokog vodostaja i pomute nema pecanja.

Ništa bolje vesti ne dolaze ni sa Save kod Šapca, a visok vodostaj ove reke otežava i pecanje na okolnim šljunkarama. I Drina je zbog naglog otapanja snega i kiše nadošla mnogo brže nego što su se kolege iz Ljubovije, Loznice i Bajine Bašte nadale, pa na tim terenima još od minulog vikenda nema ribolova, a pojedinim naseljima prete i poplave.

Zbog velikih i mutnih voda pecanja nema ni na Timoku i njegovim pritokama.

Mršavo i na jugu

Uslovi za ribolov na Dunavu od Prahova do Donjeg Milanovca su u vreme prikupljanja informacija sa terena bili relativno povoljni, ali na većini terena nije bilo pecaroša. Slične informacije stižu nam i sa juga Srbije.

Vodostaji Južne Morave i Nišave rastu, a stajaćice su zbog lošeg vremena i raskvašenih puteva slabo posećene. Zbog ovakve situacije većina varaličara i mušičara moraće da odustane od otvaranja nove sezone lova pastrmke, koja zvanično počinje u ponedeljak.

Čapin kapitalac

Nenad Čarapina iz Beograda novu sezonu započeo je na najlepši način. On je na Dunavu kod Kostolca ulovio smuđa od osam kilograma! Popularni Čapa je kapitalca upecao na "orka sirenu", a izvadio ga je štapom "šimano", mašinicom "rajobi zauber" i strunom "klimaks" od 0.15 milimetara.

Mikro-fider

Kada vodostaji reka naglo rastu, sitna bela riba spas traži u mirnijim zonama, pa ulazi u rukavce, pristaništa i manje kanale, gde je voda ipak toplija. Pored plovka, u takvim uslovima dobre rezultate daju i najosetljiviji fider štapovi u kombinaciji sa laganim sistemima, malim hranilicama i sitnim udicama. U „Ribolovu" br. 240, koji će se na kioscima pojaviti u sredu, možete da pročitate odličan tekst o ovoj zanimljivoj tehnici, uz koju će vam gotovo sigurno poći za rukom da uhvatite bar neku „prolećnu" bodorku ili krupaticu.

 

Izvor: www.pressonline.rs