Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ohridsko jezero preti izlivanjem

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Skoplje - Makedonski centar za izveštavanje o vanrednim situacijama saopštio je da je vodostaj Ohridskog jezera 20cm iznad kritične tačke i upozorio na njegovo moguće izlivanje.

Poplavljene su kuće žitelja priobalnog turističkog sela Peštani, a zbog povećanog nivoa vode u jezeru, nije moguće ispuštanje vode iz reke Crni Drim, koja se uliva u jezero. Zbog izlivanja reke prekinut je saobraćaj na putu između gradova Struga i Debar.

Zbog intenzivnijih kiša i topljenja snega na nekoliko puteva u Makedoniji došlo je do otvaranja velikih kratera. Asfalt na obe strane autoputa Bitolj-Resen je propao u dužini od sedamdeset i širini od šest metara, tako da je taj put zatvoren za saobraćaj, a sličnih rupa ima i na drugim njegovim delovima.

Ministar za saobraćaj i veze Mile Janakievski izjavio je da će putnicima biti omogućeno da voze alternativnim putevima. Zbog povećanog vodostaja reka i jezera u Makedoniji poplavljeno je i nekoliko sela na jugozapadu i jugoistoku zemlje, a sinoć je u rečnoj bujici kod Prilepa jedno dvogodišnje dete izgubilo život.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs