Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poplave zapretile i prestonici

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Stanovnicima Pančevačkog rita na Paliluli, kao i Zemunskih naselja Altina i Batajnica, zbog podzemnih voda i zapušenih odvodnih kanala poplavljene su kućea sa poplavama su se borili i pojedini žitelji Mladenovca, Vinče i Ripnja!

Ekipe preduzeća „Beograd vode" i vatrogasci reagovali su i u Obrenovcu i Lazarevcu, gde je zbog izlivanja reka Tamnava, Kolubara, Peštan i Turija na snazi redovna odbrana od poplava.

U preduzeću „Beograd vode" kažu da je, zbog podizanja nivoa unutrašnjih voda iz bujica i kanala, redovna odbrana od poplava proglašena u Obrenovcu i Lazarevcu. Rukovodilac odbrane od poplava tog preduzeća Igor Karić kaže za Press da je svih 25 pumpi angažovano na ispumpavanju vode u zemunskim naseljima Altina i Batajnica, ali da je prethodna četiri dana dramatičnije bilo u atarima sela i obodnim područjima opština Obrenovac i Lazarevac. Muke žiteljima tih sela zadale su reke Tamnava, Kolubara, Peštan i Turija, koje su se izlile iz svojih korita.

Situacija stabilna

- Kako je u proteklih 48 sati reka Kolubara u blagom opadanju i vraćanju u korito, očekujemo da će ta reka već danas biti ispod kote redovne odbrane od poplava - navodi Karić.

Prema njegovim rečima, problem Lazarevčanima nastavlja da zadaje reka Tamnava, nakon što je njen gornji sliv prethodno zadao muke žiteljima Uba.

- Izlivanjem reka u Lazarevcu i Obrenovcu uglavnom je „nastradalo" poljoprivredno zemljište. Poplavljeno je skoro pola Tamnavskog regiona! Zbog poplava žitelji tih naselja nisu bili životno ugroženi, te nije bilo potrebe za njihovom evakuacijom - navodi Karić.

Komandant Gradskog štaba za elementarne nepogode i vanredne situacije Branko Smiljanić kaže za Press da je, kada je reč o poplavama, situacija u gradu sada stabilna.

Neznatno je povećan vodostaj Save i Dunava, ali one nisu glavni krivci za poplave, već unutrašnje i podzemne vode. Posebno veliki problem je Pančevački rit, deo opštine Palilula na levoj obali Dunava, zatim delovi Obrenovca i Zemuna. Sve naše ekipe i pumpe, kao i pumpe JVP „Beograd vode" su na terenu. Sva domaćinstva i objekti koji su ispod nivoa terena a nemaju odvodne kanale su poplavljena. Angažovana je i mehanizacija Vodoprivrednog preduzeća „Sibnica" na čišćenju i prokopavanju kanala - navodi Smiljanić.

Kanali smetaju

Prema njegovim rečima, veliki problem za odvođenje vode predstavljaju pregrađeni kanali koje su meštani postavljajući ograde ili gradeći objekte zagradili, tako da su ti kanali sada neupotrebljivi. Kako navodi Smiljanić, na terenu su i gradske inspekcijske službe, koje tamo gde se utvrdi da su za prepreku na kišnom kanalu odgovorni građani, na licu mesta daju nalog da se ona ukloni.

- Još uvek ne možemo govoriti o tačnom broju domaćinstava koja su ovih dana pogođena poplavama. Samo u naselju Pretok (Borča), koje sam juče obilazio, oko 30 domaćinstava je poplavljeno. Grad je angažovao sve službe i ulaže maksimum kapaciteta ne bi li pomogao građanima da izađu na kraj sa poplavama, ali u najvećem broju slučajeva građani su odgovorni jer se nisu blagovremeno pobrinuli da do ovoga ne dođe - smatra Smiljanić.

 

Izvor: www.pressonline.com