Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Film koji se čekao više od 7 godina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

{youtubejw}GZ6K-CI1QTI{/youtubejw}

Dugo očekivani 3D naučno-popularni dokumentarac "Svet okeana 3D" premijeru će imati 1. aprila u multipleksu "Kolosej", nakon čega će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru. U filmu autora sa 18 godina iskustva u snimanju podvodnog sveta 3D tehnologijom, gledaoci će moći potpuno verno da dožive kako taj svet izgleda.

Film će biti sinhronizovan na srpski jezik, što će ga učiniti dostupnim najširoj mogućoj publici. Svet okeana 3D” je prvi dugometražni dokumentarni film snimljen u potpunosti pomoću 3D tehnologije. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, gledaoci bukvalno zaranjaju u svet nepoznatog plavetnila okeana (koji je imalo prilike da vidi, kako kažu procene, manje od 1% svetske populacije).

Film prati putovanje jedne kornjače kroz zanimljivi podvodni svet u potrazi za pogodnim mestom za polaganje jaja.

Ovog morskog stvora pratimo od prvog zaranjanja u vodu, preko naselja algi pored kalifornijske obale, života koralnih grebena Australije, do voda koje zapljuskuju Meksiko i pružaju utočište hiljadama ajkula.

Svojevrsni trodimenzionalni omaž okeanima prikazuje nezaboravne prizore života ispod površine: očaravajući ples raža, otmenu povorku ajkula, neprestani lov ribe-lava, grupu mladih delfina koji se “dobacuju” algama kao da igraju fudbal, zadivljujuću lepotu španskog plesača - morskog puža, i tanušnog morskog konjica, a omogućava i jedinstveni susret sa najvećim pripadnicima porodice kitova.

Autori filma, braća Žan-Žak i Fransoa Mantelo, već 18 godina prikazuju svet okeana u tri dimenzije (“Sharks 3D,” “Ocean Wonderland 3D,” “Dolphins and Whales 3D: Tribes of the Ocean”), a ambasador filma je Žan-Mišel Kusto, sin legendarnog kapetana i filmskog autora Žak-Iv Kustoa.

Proces snimanja bio je dugotrajan i uzbudljiv, a namera autora bila je upoznavanje publike sa dragocenim i krhkim ekosistemom svetskog okeana - koji je iznedrio život na planeti, a ugrožen je zagađenjem i drugim ljudskim intervencijama.

Partner u snimanju filma bio je Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), a autori filma se nadaju da će gledaoci ponovo otkriti lepote okeana i shvatiti koliko je važno zaštititi ga.

 

Izvor: www.vesti-online.com