Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bountijev čamac

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedan od najvećih australijskih pustolova svih vremena, Don McIntyre, sprema se na neverovatno putovanje kako bi ponovio jednu od najneobičnijih priča o preživljavanju i odlučnosti - onu kapetana Bligha i njegovih 4.000 milja u otvorenom čamcu nakon pobune na brodu Bounty.

To ponovno putovanje u svemu će slediti originalno putovanje preko Pacifika od Tonge do Timora – započeće isti dan i u isto vrieme i na istom mestu 221 godinu nakon izvornog putovanja. Don McIntyre i njegova posada (u kojoj je i britanski jedriličar Mike Perham, zasad najmlađa osoba koja je oplovila svet) krenuli su 25.2. kako bi do 28.4. stigli na startnu poziciju, odakle će njihov čamac nazvan Talisker Bounty Boat krenuti na svoje putovanje.

Ovo nije prva neobična avantura koju je započeo Don – on je takođe jedan od dvojice koji su u potpunoj izolaciji živeli godinu dana na najvetrovitijoj tački na Antarktiku, kao i prvi čovek koji je sam obletio Australiju u žirokopteru otvorenog kokpita za 20 dana. Don je takođe prijatelj i mentor Jessice Watson koja trenutno sama plovi oko svijeta.

Sedmonedeljna ekspedicija na čamcu Talisker Bounty Boat – 7,62m dugačkom, 2,13m širokom otvorenom drvenom plovilu – sadašnju će posadu suočiti sa svim nedaćama koje je doživela originalna posada: bez navigacionih karata, vode samo za dve nedelje, vrlo malo hrane, i, naravno, nikakvog luksuza kao što je baklja ili toaletni papir!

McIntyru i njegovoj 3-članoj posadi sve to nije dovoljno, jer ovim poduhvatom nastoje skupiti 250.000 dolara za prvi naučno istraživački Institut (Sheffield Institute Foundation for Motor Neurone Disease (SIF)) za motoričku neuronsku bolest, te Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

 

Izvor: www.naucat.com