Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Od čelika „Kula bliznakinja” nastao ponos mornarice SAD

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Njujork - Pramac najnovijeg ratno broda američke mornarice, vrednog milijardu dolara, napravljen je od 7.5 tona istopljenog čelika koji je sakupljen nakon što su srušene dve kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Brod je u znak sećanja na nastradale u terorističkom napadu 11.septembra 2001. dobio ime "USS Njujork", a pre dva dana otplovio je rekom Hadson do "nulte tačke" gde su srušene zgrade.

Novi ratni brod, dugačak 208 metara (što je duže od dva spojena fudbalska igrališta) čija je izgradnja trajala četiri godine, krenuo je pre tri nedelje na svoje prvo putovanje iz Luizijane gde je napravljen. Predviđeno je da brod plovi uzvodno do mosta „Džordž Vašington”, a zatim da se vrati i usidri na doku 88. Tu će ostati do Dana ratnih veterana, 11. novembra, a onda plovi put Norfolka, u Virdžiniji, gde će u bazi godinu dana trajati obuka posade.
O snazi broda iz klase San Antonio svedoči i podatak da može da nosi helikoptere i avione, i da na njemu ima mesta za oko 800 marinaca.
Zvanična ceremonija vezana za izgradnju broda u Njujorku biće održana u subotu, a dolazak broda u njujoršku luku, kada su ispaljeni počasni plotuni iz 21 topa, ispratile su porodice žrtava kobnog napada, zajedno sa zvaničnicima grada.
- Mislim da je ovo velika počast nastradalima u napadu. Moj brat Marin bi bio ponosan. Drago mi je što je čelik sa srušenih zgrada sada dobio novu formu - kaže Roselin Tejlor, sestra jednog od poginulih u terorističkom napadu.
Na brodu će služiti 250 marinaca, kao i 361 mornar.
Kapetan broda Kurt Džons okupljenim Njujorčanima je rekao da je osećaj uplovljavanja u Njujork jednak onome koji čovek ima kad se vraća svojoj kući, a posadu broda su oko četiri sata ujutru pre dolaska u Njujork probudili zvižduci pesme Frenka Sinatre „Njujork, Njujork”.

Tri broda u znak sećanja na 11. septembar
U službi američke mornarice su još četiri broda iz klase San Antonio, dok su još četiri u izgradnji, od kojih su dva posvećena spomenu na 11. septembar 2001. Brod „USS Arlington” odaje počast žrtvama napada na Pentagon, dok „USS Somerset” nosi ime okruga u Pensilvaniji gde se srušio let 93 kompanije United Airlines, jednog od otetih aviona s kojima su izvedeni napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

USS Njujork u brojkama
1 milijardu dolara je brod vredan
208 metara je dugačak
32 metra je širok
800 marinaca može da primi
7,5 tona čelika je upotrebljeno
za izgradnju pramca
25.000 tona je nosivost
4 godine je trajala izgradnja broda

 

Izvor: www.24sata.rs