Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Predstavljanje Srbije na festivalu u Vandeji

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nacionalni park "Đerdap", kao počasni gost, učestvovaće od danas do 28.marta na Međunarodnom festivalu netaknute prirode u oblasti Vandeja u zapadnoj Francuskoj

Predstavnici najvećeg srpskog zaštićenog parka predstaviće prirodne lepote Đerdapske regije, jedinstven i raznovrstan ekosistem još iz ledenog doba, kulturno-istorijsku baštinu i mogućnosti turističkog boravka gostiju.

Tokom desetodnevne manifestacije biće održani „Prolećni dani Srbije u Vandeji," pa će 26. marta u Kući rudara u Femerou biti otvorena izložba „Srbija - sveto tle evropske kulture" na kojoj će Etnografski, Narodni i Muzej Srpske pravoslavne crkve iz Beograda izložiti više od stotinu eksponata iz svojih kolekcija.

- Saradnja sa Teritorijalnim savetom Vandeje uspostavljena je pre nekoliko godina zahvaljujući kladovskom profesoru Srđanu Adamoviću, osnivaču Alijanse „Srbija - Francuska" i škole „Jelena Anžujska", koji predaje na Strazburškom univerzitetu. Prvobitna prosvetna saradnja proširena je i na kulturu - ističe Žaklina Nikolić, direktorka Centra za kulturu.

 

Izvor: www.pressonline.rs