Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Izveštaj u kakvom je stanju most u ponedeljak

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd - Jedina novina kada je u pitanju most Gazela je to što će gradske vlasti u ponedeljak dobiti izveštaj o njegovom stanju. Da li će i kad rekonstrukcija konačno početi niko ne može ni da pretpostavi, a nisu poznati niti usaglašeni bilo kakvi detalji u vezi sa ovim poslom.

Što se nas tiče, dostavićemo u ponedeljak čelnicima grada informaciju o tome u kakvom se stanju nalazi Gazela. Nadam se da ćemo ih ubediti da radovi moraju da počnu što pre, jer ono što je bilo hitno da se uradi pre tri ili četiri godine, hitno je i sada. Izveštaj o stanju mosta rade „Mostprojekt“ i „Mostogradnja“ - kaže za “Blic” Slavoljub Tubić, zamenik direktora “Puteva Srbije”.
Ovaj izveštaj bi trebalo da pokaže koje su najkritičnije tačke na mostu, koje se najhitnije moraju sanirati, pa se ne isključuje da će rekonstrukcija, kad do nje dođe, upravo krenuti odatle.

Iako se za trenutak učinilo da su posle zajedničkog sastanka gradskih vlasti, Ministarstva za infrastrukturu i JP “Putevi Srbije” bar koliko-toliko otklonjene pojedine nejasnoće u vezi sa rekonstrukcijom, to se ipak nije dogodilo. Ispostavilo se da se JP “Putevi Srbije” ne slaže u potpunosti sa navodima u saopštenju koje je Grad Beograd pre dva dana izdao kao “zajedničko saopštenje”.
- Posle sastanka saopštenje je poslato svima nama koji smo bili na njemu da ga pročitamo i da se usaglasimo - kaže Tubić istakavši da je tokom jučerašnjeg dana poslao Gradu pimedbe na saopštenje.
Na zajedničkom sastanku između ostalog je konstatovano je da je “Grad Beograd, iako nije ugovorna strana, izvršio sve svoje obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, kao i da će eventualne nove na sebe preuzeti JP „Putevi Srbije”, kao investitor rekonstrukcije mosta Gazela. To međutim, kako kažu u “Putevima”, ne znači da će raseljeni dobiti stanove, i da se ovaj zaključak odnosi na uslove u kojima trenutno žive ove porodice.
- Dogovoreno je da, ukoliko Grad ne može ili ne želi da popravi kontejnere u kojima trenutno žive raseljeni, to učini JP “Putevi Srbije“. Ako je to razlog koji “koči” ispunjenje celog plana oko Gazele, mi ćemo taj posao obaviti. EIB traži da se kaže koliko će se stanova izgraditi u naredne dve-tri godine, a Grad Beograd treba da obezbedi da se i te porodice pojave na konkursu za socijalne stanove - objašnjava Tubić.

 U zajedničkom saopštenju stoji i da je veoma važno da JP „Putevi Srbije” obezbede završetak kružnog puta i dela obilaznice oko Beograda (sektor 5 i 6), potpuno izmeštanje teretnog i kamionskog saobraćaja na alternativne pravce, kao i privremeno izmeštanje carinskih terminala iz centra grada.
U “Putevima” međutim kažu da ovo uopšte nije bio deo dogovora, kao i da obilaznicu treba da završi Vlada, odnosno nadležno Ministarstvo.
Sa druge strane, u Ministarstvu za infrastrukturu objašnjavaju da je kružni put već trebao biti “doveden u red”, kao i da je JP “Putevi Srbije” još pre godinu dana, takođe sa “Štrabagom”, već trebalo da završi ovaj posao.
Iako je bilo najavljivano da će prvi radovi na mostu početi već sledeće nedelje, sasvim je sigurno da ovaj posao neće krenuti u najmanje još mesec dana. Naime, to je rok u kome izvođač radova, austrijska kompanija “Štrabag”, tek treba da predloži dinamiku radova, koju treba da pregledaju stručne komisije Grada i Ministarstva za infrastrukturu, posle čega će se izjasniti o početku radova.

Ignjatović: Bezbedno je
Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović rekao je da je most Gazela potpuno bezbedan za saobraćaj, da se mora obnoviti, ali da time ne treba plašiti ljude.
- Gazelu treba obnoviti jer je sagrađena pre 40 godina, ali da nema govora o tome da će se sruštiti ukoliko to ne bude učinjeno. Da je zaista u tako lošem stanju i da je bezbednost stvarno ugrožena, most bi odmah morao da se zatvori za saobraćaj - rekao je Ignjatović.

 

Izvor: www.blic.rs