Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Titanik s Toplice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Žitorađa - Ivan Mitrović (61) napravio je svojim rukama flotu sa više od 20 brodova. Odbija da ih proda iako mu nude silne pare.

Spretne ruke naprave razna dela!
Ivan Mitrović (61) iz Žitorađe ima flotu sa više od 20 brodova: jedrenjake, galije, remorkere, „Titanik“, pa čak i flotilu od osam brodova iz treće dimenzije... Ali, Ivanova flota delo je njegovih ruku. Više od 40 godina ovaj penzioner bavi se brodomodelarstvom, a pod stare dane i bolestan doživeo je da mu nude mala bogatstva bar za jedan brod, ali on odbija da se od njih odvoji.

- Brodove sam zavoleo još kao osnovac, kad sam pravio čamce na Toplici. A u njih sam se definitivno zaljubio dok sam 1971. služio u mornarici u Puli - priča Ivan. Najdraži mu je, kaže, „Titanik“, dug 1,87 i visok 1,20 metara.
- Gledao sam film, a onda mi je kum iz Engleske poslao fotografije. Radio sam ga tačno godinu dana i završio ga 31. decembra 2009. Ima tačno 1.360 otvora, a svaka rupica, kao i svaki deo broda, izrađena je isključivo ručno. Sve pravim od drveta i metala, imam mali strug, pa polako...

Za „Titanik“ je napravio i pristanište u Liverpulu, odakle je i pravi „Titanik“ krenuo preko okeana. U pristaništu, koje je smestio u veliki hodnik na prvom spratu svoje kuće u Žitorađi, nalaze se i mali brodovi koji su „Titanik“ ispratili na put, kao i automobili s početka 19. veka.
Flotila brodova koju Ivan zove „Brodovi van sunčanog sistema“ inspirisani su pričama iz nekadašnjeg magazina Galaksija. Upravo brod iz ove „zvezdane flotile“, koji je poklonio kumu, stigao je 2005. na međunarodnu izložbu brodomodelara u Kopru! Oduševio je sve i dobio nagradu „van konkurencije“. Dolazili Slovenci, snimali, tražili da kupe, ali Ivan ih ne da.

 - Dolazio mi je jedan Grk, brodovlasnik, gledao, rekao da kažem cenu, on ne pita šta košta. A ja mu kažem: „Ne, prijatelju! Da popijemo, da zamezimo, ali to nije na prodaju.“
Ivan kaže da će uskoro, verovatno, svoje voljene brodove prikazati na izložbi u Nišu.

Unuke naslednice!
Ivanu su, zbog bolesti, lekari morali da amputiraju nogu. Sad se kreće u kolicima, ali kaže da mu sve to ne pada teško.
- Ovo je moja terapija! Ne treba mi ništa drugo!
Ipak, priznaje da su godine „brodogradnje“ iza njega.
- Evo, završavam remorker iz Belfasta na kom je bila i bolnica za brodolomnike, koji će biti moj poslednji veliki brod. Ali imam naslednike! To su moje unuke Anastasija (7) i Isidora (2,5)! Znate kakvi su to talenti! Ova starija, ja joj samo kažem, a ona već radi.

 

Izvor: www.kurir-info.rs