Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čamac apatinskog ribara bio na nedozvoljenom mestu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Apatin - Čamac, na kom je tragično nastradao pecaroš Ivan Veg (62) iz Apatina nakon sudara sa mađarskim teretnjakom, nije bio na dozvoljenom rečnom putu, kažu u Kapetaniji Apatin. Takođe, utvrđeno je da mađarski brod nikako nije mogao da izbegne sudar sa čamcem.

Podsetimo, Ivan Veg je poginuo kada je teretni brod udario u čamac u kojem je on bio sa prijateljem Andrijom Nađom. Nesrećni ribar ispao je iz čamca i podleteo pod propeler broda, koji ga je raskomadao.

- Drveni čamac, koji je, inače, bio i neregistrovan, bio je usidren 50 metara od leve obale Dunava. Brod „Baja", koji je plovio pod mađarskom zastavom, išao je dozvoljenom brzinom od 13 km na čas, prevozeći pet hiljada tona pšenice i kukuruza. Pod tolikim teretom nije mogao da se zaustavi na vreme kad je uočen čamac i da izbegne nesreću - navode u Kapetaniji Apatin.

Čim se dogodila nesreća, kada je krmeni deo broda zahvatio čamac, sa mađarskog broda su bačeni pojasevi za spasavanje. Međutim, nesrećnom Vegu više nije bilo spasa, dok je njegov prijatelj Nađ uspeo da se spase tako što je na vreme iskočio i otplivao do obale.

Tragedija se dogodila u četvrtak oko devet časova, na 1375. kilometru Dunava, u rejonu „Staklara", desetak kilometara nizvodno od Apatina. Mađarski brod, koji je pred sobom gurao četiri barže, zadržan je u luci Bogojevo do okončanja uviđaja, nakon čega je, oko 17 časova, isplovio iz luke i nastavio put ka krajnjem odredištu, Konstanci u Rumuniji.

Iz udruženja sportskih ribolovaca „Bucov" podsećaju da, prema novom zakonu o ribolovu, pecaroši više nemaju pravo da pecaju iz čamca, osim ako ne dobiju specijalnu dozvolu. Zasad se, nezvanično saznajemo, prećutno toleriše pecanje iz čamaca, ali samo ukoliko su vezani uz obalu.

 

Izvor: www.pressonline.rs