Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Očistiti Dunav od plastičnog otpada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Očistiti Dunav od plastičnog otpada

U Novom Sadu nedavno je osnovano Udruženje ekologa „Akacija“, čiji će članovi, za razliku od ranije registrovanih udruženja građana sa ekološkim ciljevima, biti orijentisani pre svega na čišćenje obala i vodotoka Dunava. Osnovni cilj volontera „Akacije“ je da voda i obale Dunava budu primer čiste i zdrave sredine, te da njihove akcije postanu uzor za veliko spremanje u Vojvodini.

 

- Kao veliki ljubitelji reke i prirode uopšte, moj prijatelj Miloš Mrazovići ja često plovimo po Dunavu, a na ideju da osnujemo ovakvo udruženje došli smo prvenstveno zbog toga što ploveći, naročito pored obale, često nailazimo na velike količine smeća i otpada. Udruženje je registrovano 29. decembra i, za sada, inicijalnu grupu „Akacije“ čini 25 članova, a očekujemo da će ih biti između 60 i 70 dok ne krenemo sa prvom akcijom - rekao je Ljubomir Paljić, predsednik Udruženja „Akacija“.

 

Kako je Paljić najavio, prva akcija počeće krajem februara, u vidu propagandne kampanje protiv plastične ambalaže, tokom koje će pokušati da ubede građane da umesto plastičnih kesa koriste papirne vrećice i tradicionalne korpe i cegere kad idu u kupovinu.

- Uz pomoć sponzora kupićemo papirne vrećice, na koje ćemo odštampati slogane protiv plastične ambalaže. Ove vrećice ćemo deliti ispred novosadskih pijaca i marketa, kako bismo podstakli građane da svoj pazar stavljaju u ekološku ambalažu - kaže Paljić.

Po njegovima rečima, čim otopli, biće organizovan niz dobrovoljnih kampanja, najpre u opštinama Novi Sad, Bači Inđija, tokom kojih će volonteri „Akacije“, zajedno sa svim zainteresovanim građanima u naseljima pored reke, čistiti Dunav od plastičnih boca i otpada i uklanjati divlje deponije sa obala.

Udruženje će svoju delatnost proširiti i na druge vojvođanske reke, čim se okupi dovoljno volontera koji žele da svi vodotoci u Vojvodini budu čisti i da se ukloni PVC otpad. Članovi „Akacije“ podržavaju kampanju „Očistimo Srbiju“, kao najvažniju akciju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u 2009. godini, čija će prva faza biti propagandna i edukativna, u cilju podizanja svesti građana o problemu i značaju očuvanja životne sredine. Svi zainteresovani za učlanjenje u Udruženje „Akacija“, koje se nalazi u ulici Vojvođanskih brigada 11, mogu se prijaviti putem telefona 451-580, ili na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .