Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Albanija prodaje podmornice kao staro gvožđe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Albanija je odlučila da rasproda kao staro gvožđe podmornice koje ima u sastavu svoje ratne mornarice još od vremena saradnje sa bivšim Sovjetskim Savezom.

Tirana ima četiri takve podmornice koje su joj preostale kada je režim Envera Hodže krajem pedesetih godina raskrstio veze sa komunističkim režimom u Moskvi. Dve će sada biti rasprodate kao staro gvožđe, jedna je već potonula, dok će četvrta biti pretvorena u muzej koji bi svedočio o „velikoj albanskoj pobedi“ nad moćnim SSSR-om.
"Mi se plašimo da sve ne potonu i zato hoćemo da ih prodamo“, objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, prenose agencije.

Te podmornice su nekad bile ponos albanske ratne mornarice i imale su, kako se sada podseća, mnoge tajne misije u celom Mediteranu 60-tih i 70-tih godina prošlog veka. Njih su, kao i drugu vojnu opremu i naoružanje, 1997. godine opljačkali razjareni građani, koji su bili prevareni zbog takozvane piramidalne štednje.

Do rasprodaje sovjetskih podmornica u staro gvožđe dolazi gotovo u isto vreme kada je u Albaniju stigla prva moderna NATO podmornica.

Tirana je prošle godine postala član Atlantskog saveza i sada će morati da prilagodi svoje naoružanje i vojnu opremu NATO standardima.

 

Izvor: www.blic.rs