Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zablistaće golubačka tvrđava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Obnova atraktivane tvrđave na litici Dunava koštaće šest miliona evra. Prvi posao biće izmeštanje dela trase Dunavske magistrale izvan tvrđave i izgradnja obilaznice.

Jedna od najlepših tvrđava na Dunavu, Golubac, na strmoj litici iznad reke, biće obnovljena. Predstoji velik posao, pošto je tvrđava u dosta lošem stanju. Izgradnjom hidroelektrane „Đerdap" nivo reke se podigao, tako da su niži delovi grada potopljeni. Zidine i kule su prilično oronule, unutrašnjost kula zarasla je u travu, a stepenice unutar kula više ne postoje. Uz to kroz sam istorijski spomenik prolazi Dunavska magistrala, pa gust saobraćaj oštećuje spomenik.

U opštini Golubac od obnove tvrđave očekuju mnogo. To će značiti začetak ozbiljnijeg bavljenja turizmom i preorijentaciju na tu privrednu granu. Strani turisti koji krstare Dunavom sad mahom samo sa brodova mogu da se dive biseru srednjovekovnog graditeljstva. Ali za taj pozamašan posao potrebno je šest miliona evra. U opštini Golubac zato planiraju da konkurišu za novac kod domaćih, ali i fondova Evropske unije, a očekuju i pomoć Vlade Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pri kraju eksproprijacija

U iščekivanju novca ne sede skrštenih ruku. Završen je idejni, a u toku je izrada glavnog projekta za revitalizaciju golubačke tvrđave. Rok za završetak svih radova na tvrđavi od momenta početka je tri godine.

Prvo što treba da se obavi pre samih radova na tvrđavi jeste izmeštanje puta izvan zidina spomenika, kao i izgradnja zaobilaznice. To nalaže eksproprijaciju zemljišta na trasi budućeg puta.

Predsednik opštine Golubac dr Nebojša Mijović kaže da je pri kraju regulisanje imovinsko-pravnih odnosa sa vlasnicima objekata i parcela ispred i oko tvrđave.

Sedam tvrđava na Dunavu

Ministarstvo kulture Srbije počeće u ovoj godini realizaciju projekta „Tvrđave na Dunavu", deo programa Uneska za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope pod nazivom „Kulturno nasleđe - most ka zajedničkoj budućnosti". Srbija u tom programu učestvuje zajedno sa još šest zemalja regiona - Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom i Rumunijom. Pilot projekat „Tvrđave na Dunavu" ima za cilj razvoj „puta kulture", koji treba da poveže u jedinstvenu celinu lokalne zajednice na Dunavu: Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo, na čijim se obalama nalaze tvrđave.

 - Očekujem da ćemo ove godine početi izmeštanje puta koji prolazi kroz tvrđavu. Na obilaznici je planirana i izgradnja tunela od 160 metara. Završetkom obilaznice oko tvrđave stvoriće se uslovi da se krene sa realizacijom druge faze na projektu, odnosno na uređenje tvrđave. Uređenje stare golubačke tvrđave je ujedno i početak razvoja turizma u Golupcu i Donjem Podunavlju. Ovo je za opštinu Golubac veoma značajna investicija, jer bez revitalizacije Golubačke tvrđave nema ni turizma - naglasio je Mijović.

Posle izmeštanja puta, može se pristupiti temeljnim istraživanjima tvrđave, od kojih se puno očekuje. Poslednja istraživanja bila su pre 20 godina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor idejnog projekta „Revitalizacija golubačke tvrđave" arhitekta Marija Jovin kaže da je vremenom tvrđava zasuta ostacima iz obližnjeg kamenoloma. Očekuju se da će, kad se ukloni taj sloj od tri metra naći obilje arheološkog materijala koji će dati nova saznanja o životu tvrđave.

Muzej i teatar u tvrđavi

- U tvrđavi će se nakon rekonstrukcije u glavnom objektu Palati na vrhu tvrđave nalaziti muzej Golupca. U jednoj od obnovljenih kula biće izložbena galerija, a u planu je i formiranje internacionalne slikarske kolonije. Na kulama koje nisu sasvim zatvorene biće urađeni vidikovci, a u samoj tvrđavi biće teatar za oko 400 ljudi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U kamenolomu, izvan same tvrđave, a koji je ogroman, biće mesta i za tri hiljade posetilaca raznih kulturnih i umetničkih programa. U predgrađu će se konzervirati objekti koji budu pronađeni. Izgradiće se i pristanište za brodova kako bi putnici mogli da posete Golubac i tvrđavu. Ono što je najvažnije od svega ovoga je izmeštanje puta koji prolazi kroz tvrđavu - rekla je prilikom predstavljanja idejnog projekta Marija Jovin. 

 

Izvor: www.pressonline.rs