Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Proradio som

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ni povremena kiša, karakteristična za ovo doba godine, nije omela ribolovce koji u sve većem broju izlaze na vodu i uživaju u uslovima soma i bele ribe.

Na Starom bačkom kanalu probudio se amur. Ovaj biljojed se već lovi i u Kljajićevu i Crvenki. Bela riba je aktivna na Staroj Tisi kod Čuruga i Velikom kanalu u blizini Silbaša. Odlične ulove babuške beležimo na Tikvari u Bačkoj Palanci. Sitan som udarao je na kanalu DTD, oko Čelareva, Tovariševa i Bača. „Brka" se lovio i na Dunavu u Novom Sadu, kod „Žeželja" i barži.

Na Savi, oko ušća Drine i Bosuta, nije bilo ozbiljnijih ulova, ali se u Koviljskom ritu sve bolje peca bela riba, a slično je i na akumulacijama na području Rume. Na Bosutu i Studvi, srebrni karaš više nije pri apetitu. Mršave ulove registrovali smo i na kanalu Jarčina kod Jarka. Tisa je često zamućena, ali povremeno daje soma, koji se javljao i na DTD-u u blizini Kajtasova. Na Vršačkom jezeru se lovi krupna babuška. Ta riba grize i na Đurici, ali slabije nego prethodnih godina. Bela riba polako kreće i na kovinskoj Šljunkari.

„Brka" najgladniji

Poneki manji som dobijan je na Dunavu kod Smedereva - krupni komadi još nisu proradili. Nije bolje ni na kostolačkim terenima, dok se na području Golupca „brka" nešto češće javljao.

I na Gružanskom jezeru je krenula bela riba, naročito babuška, a padaju i prvi somovi. U Draguškom polju ulovljen je kapitalac od 46 kilograma. Kontrola je navodno pojačana, pa se ribolovci nadaju da će ribokrađe biti manje nego ranije.

Som je počeo da se lovi i na Velikoj Moravi, na lokalitetima Babin do, Šavačka zatoka, Vojnički i Mijatovački vir, manastir Tomić...

Na stajaćicama u kruševačkom kraju najbolje grize babuška, dok se na jezeru Ćelije pecaju bodorka, deverika i bandar. Ulova krkuše, pliske i potočne mrene bilo je na Rasini, a na Zapadnoj Moravi hvata se sitna bela riba. Na toj reci u kraljevačkom ataru varaličari i dubinkaši dobijaju manjeg soma.

Bucov je do lovostaja lovljen na Savi kraj Šapca, kod ušća Mišarske šljunkare. Na Kolubari u blizini Valjeva skobalj je u mrestu, dok se manji som dobija u Slovačkoj brani i Pepeljevcu. Na jezeru u Mirosaljcima pao je „brka" od oko 15 kilograma. Na Paljuvima se peca babuška, a na Kameničkom jezeru povremeno radi krupna bodorka.

Ulova soma bilo je i na Zvorničkom jezeru - najveći je imao 22 kilograma. Bela riba se peca na užičkoj akumulaciji Vrutci i Bistrici, dok je na Kokinom brodu bilo i ulova pastrmke.

Kreće (i) na Vlasini

Skobalj je odlično radio na Drini kod Ljubovije, gde se sada zbog lovostaja trenutno peca jedino nosara. Na bajinobaštanskim i lozničkim revirima nije bilo značajnijih ulova.

Na Grliškom, Borskom i Rgotskom jezeru aktivna je samo „sića", a nije bolje ni na Timoku i njegovim pritokama.

Ni na donjem delu Dunava nema bogzna kakvih ulova, pa se ribolov sveo na pecanje babuške i bodorke, koje najbolje grizu kod Kladova.

Bela riba radi i na Bovanskom jezeru, Oblačini i barama na području Niša. Izrazito krupna babuška lovila se na Barju, a na Brestovačkom jezeru je počeo da se dobija sitniji som. Na Nišavi u Pirotu je do lovostaja hvatan krupan skobalj, koji je radio i u Crvenoj reci.

Zavojsko jezero je davalo bodorku, na Sukovskom se pecala manja štuka, a sezona ribolova konačno je otvorena i na Vlasinskom jezeru, gde je bilo ulova bandara i pastrmke.

 

Izvor: www.pressonline.rs