Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sele robnu luku iz grada

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Smederevo je iz NIP-a dobilo 200 miliona dinara za izgradnju pruge u industrijskoj zoni, što će omogućiti izmeštanje luke iz centra. 

Konačno se nazire rešenje višegodišnjeg problema izmeštanja stare robne luke iz centra Smedereva, oko kojeg su se sporili grad, „Železnice Srbije" i kompanija „Ju-Es stil". Za taj posao obezbeđeno je 200 miliona dinara iz NIP-a. Preduslov da se luka iseli jesu rekonstrukcija postojećeg i izgradnja pet kilometara novog koloseka u industrijskoj zoni, što će, prema najavi gradonačelnika Predraga Umičevića, započeti već krajem ovog meseca.

Tako, posle mnogo godina, Smederevo konačno ima priliku da započne rešavanje dugogodišnjeg problema i realizaciju investicije koju su najavljivale sve lokalne vlasti deceniju unazad. Za rekonstrukciju i izgradnju pruge do nove luke na Dunavu, u industrijskoj zoni, obezbeđena su dva miliona evra, koja su dovoljna za prvu fazu - reparaciju postojeće pruge u industrijskoj zoni i njeno povezivanje sa javnim kolosekom. Taj posao trebalo bi da bude završen do kraja godine. Ovo je samo prvi korak u realizaciji investicije čija je ukupna vrednost procenjena na oko 9,5 miliona evra.

Posao će trajati tri godine

Gradonačelnik Predrag Umičević kaže da će izmeštanje luke privući veći broj investitora u Smederevo.

- Zahvaljujući spremnoj i kompletno završenoj planskoj dokumentaciji, uspeli smo da preko Ministarstva za infrastrukturu dobijemo novac iz NIP-a, ali je još važnije to što je projekat uvršten u plan rada „Železnica Srbije" za ovu godinu. To jeste trom sistem, ali kada se on jednom pokrene, stvari se odvijaju svojim tokom. U ovoj godini, radovima koje obavimo stvorićemo uslove za izmeštanje pruge i stare luke iz centra grada, i omogućiti povezivanje nove luke sa železničkom mrežom - navodi gradonačelnik Umičević.

Prema njegovim rečima, ceo posao trebalo bi da traje oko tri godine. S obzirom na to da je projekat kandidovan u nadležnim ministarstvima, očekuje se da će i u narednom periodu biti izdvajan novac za ovaj posao, koji su „Železnice Srbije" procenile na oko 9,5 miliona evra. Osim izgradnje pruge, najznačajnijeg dela infrastrukture industrijske zone, planirano je da nova luka bude pretvorena u trimodalni logistički centar.

Umičević kaže da je Smederevo jedini grad u Srbiji koji je u poslednjoj deceniji uradio studiju trimodalnog logističkog centra.

U „Dunavskoj strategiji"

Gradonačelnik Umičević nedavno je, kao član srpske delegacije, bio u Budimpešti, na sastanku na kojem su se okupili predstavnici 25 evropskih lokalnih samouprava koje izlaze na Dunav. Time se Smederevo priključilo programu Evropske unije „Dunavska strategija", što će omogućiti kandidovanje projekata za sredstva ukupne vrednosti 2,5 milijardi evra.

- Ubrzano radimo na završetku projekata koje ćemo kandidovati. Reč je, uglavnom, o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, a najznačajniji među njima je projekat postrojenja za preradu otpadnih voda - kaže Umičević.

- To praktično znači da će u novoj luci roba u tri modela transporta (kamionom, železnicom i vodom) biti pretovarana sa vode na kopno i obrnuto, odnosno da će sve to biti rađeno putem kontejnerskog pretovara. Na taj način godišnje bi moglo da se pretovari oko 16 miliona tona robe. U ovo nismo uračunali specifičan način pretovara koji koristi naša železara, što je dodatnih četiri miliona tona - kaže Umičević.

Građani će odahnuti

On ističe da značaj ovog projekta pokazuje i činjenica da najbliži takav centar postoji u Beču.

- Stručnjaci potvrđuju da je Smederevo ubedljivo najbolja luka na Dunavu u Srbiji za to. Zbog toga očekujemo finansijsku podršku svih nadležnih ministarstava za završetak ovog posla - dodaje Umičević.

Osim značajne ekonomske koristi, izmeštanje koloseka i luke iz centra grada znači da će nekoliko stotina žitelja Donjeg grada, pod čijim se prozorima godišnje istovari i do četiri miliona tona rasutog tereta, odnosno rude, koksa i gvožđa, moći da odahne, jer će u dogledno vreme ovaj ekološki problem biti rešen. Osim toga, ovo će omogućiti izlazak grada na Dunav, pa glavno gradsko šetalište više neće biti deo pretovarnog centra.

 

Izvor: www.pressonline.rs