Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Antičko blago u olupini kod Cavtata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Britanski istraživači, u olipini broda kod Cavtata, pronašli antičko blago vredno oko pet miliona funti. Planira se da područje podmorskih arheoloških lokaliteta kod Cavtata dobije status podmorskog muzeja, prvog na Jadranu.

U olupini antičkog grčkog broda, pronađenoj u Jadranskom moru kod hrvatskog letovališta Cavtat, britanski istraživači pronašli su blago, koje je na crnom tržištu vredi oko pet miliona funti.

Reč je o amforama i blagu iz drugog veka, piše londonska štampa. Olupina je vremenom gotovo sasvim nestala, ali blago je ostalo netaknuto, u onome što je nekada bilo teretni deo broda.

U strahu da bi se vredni predmeti mogli naći na meti pljačkaša, hrvatske vlasti su zaštitle lokalitet teškim metalnim kavezom, koji se povremeno otvara za ronioce ali samo uz odobrenje i strogi nadzor, piše Dejli Telegraf.

Fotograf Nil Houp iz Velike Britanije imao je priliku da snimi amfore i dragoceni teret.

"Iskusan sam ronilac. Ronio sam na mestima brojnih olupina širom sveta. Ovo je, međutim, bilo jedinstveno iskustvo", rekao je Houp.

"Na lokalitet me je doveo čovek koji ga je otkrio. Čim smo završili posetu ponovno su zaključali vrata. Kada uđete unutra ništa od ne smete da dirate, jer je sve veoma vredno. Zato nikoga ne puštaju samog u kavez. Morate da imate izuzetne veštine ronjenja, da ne biste oštetili vredne predmete", objasnio je Houp za londonski dnevnik.

U akvatoriji kod Cavtata nalazi se pet podmorskih arheoloških nalazišta, koja se nalaze vrlo brlizu jedan drugog. Vlasti u Cavtatu, uz podršku vlade u Zagrebu, trude se da očuvaju te lokalitete sa najmanje 1.500 očuvanih antičkih amfora i drugih posuda iz drevne prošlosti.

Nalazišta u podmorju kod Cavtata već desetak godina su atrakcija ronilačkog turizma. Planira se da to područje dobije status prvog podmorskog muzeja na Jadranu, svojevrsnog arheološkog podvodnog parka, piše hrvatska štampa.

 

Izvor: www.rts.rs