Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Reka prevelika žrtva

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kraljevo - Potpisivanje protokola kojim se, u okviru italijansko-srpskog sporazuma o zajedničkom korišćenju hidropotencijala, planira i izgradnja deset protočnih hidroelektrana na ibru, izazvalo je nezadovoljstvo među Kraljevčanima.

I pre potpisivanja ovog sporazuma i protokola, uznemireni samom najavom izgradnje ovih hidroelektrana, većina Kraljevčana, među kojima su i mnogobrojni vodoprivredni stručnjaci, ekolozi, lekari, urbanisti, pa i obični građani, zabrinuli su se za sudbinu jedne od najlepših planinskih reka u Srbiji, ali i svoju sudbinu.
- Nas još niko nije ništa ni pitao! Nisu nam dostavljene ni studije o izvodljivosti i proceni uticaja na vodni režim i izvorišta za vodosnabdevanje. Svoje interese branićemo svim pravnim sredstvima, uključujući i referendum, pa nek građani sami procene šta im je u interesu - kaže Tomislav Ilić, predsednik

Skupštine grada Kraljeva.
Prema idejnom projektu, koji bi uz blagoslov države, trebalo da realizuju italijanska kompanija „Seći enerđija“ i „Elektroprivreda Srbije“, na Ibru između Raške i Kraljeva planira se izgradnja deset protočnih mini-hidroelektrana, pojedinačne snage od osam do deset megavata.
I, dok se izgradnja pravda ekonomskom isplativošću, Kraljevčani se pribojavaju da će se pregrađivanjem i usporavanjem Ibra kao planinske reke sa specifičnom florom i faunom, smanjiti procenat kiseonika u vodi, što će ugroziti izvorišta pijaće vode u priobalju, pa i trajno narušiti mikro-klimatske uslove.
- Najkraće rečeno, potpisaće Ibru smrtnu presudu. Svima je jasno da će se izgradnja hidroelektrana odraziti na životnu sredinu. Snažan protok vode, zasad omogućava odnošenje svih otrova koji se ulivaju u Ibar iz kanalizacije i industrijskih pogona, od Obilića na Kosmetu do Kraljeva. Usporavanje toka doprinelo bi taloženju biološkog i drugog otpada - naglašava Miroslav Pavlović, predsednik ekološkog pokreta „Ibar“, čije mišljenje deli i ogromna većina Kraljevčana.

OD BOJANIĆA DO BOGUTOVCA
PLANIRANO je da se hidroelektrane grade u klisuri Ibra, od Bojanića iznad Ušća, a potom nizvodno kod sela Glavice, Cerja, Gradine, Bele glave, Dobrih strana, srednjovekovnog grada Magliča, i mesta zvanog Lakat kod Bogutovca, četrdesetak kilometara nizvodno, na samom izlazu iz klisure.

ODLAZI I “VESELI SPUST“
UZ štetu na eko-sistemu i kvalitetu vode, izgradnja hidroelektrana na Ibru uništila bi i najbolje staze za kajak na divljim vodama, pa bi već zakazano Evropsko prvenstvo iduće godine, moralo da bude premešteno. A popularni „Veseli spust“, splavarenje Ibrom od Magliča do Kraljeva, koji ove godine treba da doživi svoje 21. izdanje, otišao bi u istoriju...